Cate Blanchett és Helen Mirren is az SZFE mellett, a brit művészvilág is aláírásgyűjtésbe kezdett

Cate Blanchett és Helen Mirren is az SZFE mellett, a brit művészvilág is aláírásgyűjtésbe kezdett

Élőlánccal tiltakoznak a színművészetisek szervezésében (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

David Lan, a londoni Young Vic színház egykori igazgatója szervezi azt az aláírás gyűjtést,. amelyben a brit film- és színházi világ kiválóságai tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott – és folyamatosan bővülő – lista szerint az aláírók között található a hazánkban is jól ismert és többszörös Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjnyertes Cate Blanchett, valamint a szintén Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjas Helen Mirren színművész. Utóbbi az Emmy-díjat is elnyerte. De ott találjuk Peter Brook színházi és filmrendezőt is, aki számos Shakespeare-filmet is rendezett. Aláírta mások mellett Colm Toibin, Philip Pullman és Michael Chabon író, valamint Stephen Frears és Richard Eyre rendező is. Még vasárnap számoltunk be arról, hogy Salman Rushdie brit író is kiállt az SZFE mellett, ezen az íven is megtaláljuk a nevét.

De az intézmény Facebook-oldalának tanúsága szerint az Európai Színházi Unió tagjai is az SZFE mellett állnak, csakúgy mint az Európai Filmakadémia.

A színművészetisek vasárnap délután egy élőlánc segítségével kiragasztották az egyetem chartáját a Parlamentre, a Magna Charta Universitatum azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján a hallgatók el tudják képzelni az együttműködést.