Csáth Géza elásott agya, a félbe hasított disznó, és a személyes hentesbárd

Csáth Géza elásott agya, a félbe hasított disznó, és a személyes hentesbárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem egy véres krimi eszközei, hanem a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál sajtótájékoztatójának témái. Az első ízben megrendezendő fesztivál hidakat épít, határokat feszeget, és valódi városi rendezvényként a világirodalmat hozza el Budapestre szeptember 24. és 28. között. Az eseménynek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Lumen Kávézó és az A38 hajó ad otthont.

– Csáth Géza száz éve, 1919. szeptember 11-én lett öngyilkos

a szerb-magyar demarkációs vonalon – kezdte pozitív felütéssel a PesText

sajtótájékoztatóját Kollár Árpád, az irodalmi fesztivál főszervezője, a Magyar

Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) igazgatója. – Teste

Szabadkán nyugszik jelöletlen sírban, agyát és belső szerveit azonban,

amelyeket felajánlott a tudomány számára, a testvére Budapestre, a Moravcsik

Klinikára szállította. A nagy meleg miatt azonban a szervek megbomlottak a

vonatút során, így végül a klinikakertben földelték el azokat.

Csáth Géza tragikus sorsa az évfordulón túl a fesztivál szimbolikája miatt kapott kiemelt figyelmet, hiszen a PesText a határok átjárhatóságáról szól elsősorban. – Az egyesülő Európában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még mindig léteznek határok – fogalmazott Kollár Árpád. – Ezek a határok, ha nem is mindig fizikailag, de mentálisan jelen vannak, beépülnek a gondolkodásunkba, a reflexeinkbe. A PesText fesztivál ezeket a határokat kívánja feszegetni, átjárhatóvá tenni. Ezért is fókuszál a fesztivál a visegrádi országok irodalmára. A szomszédaink irodalma helyett elsősorban a „nagy”, a francia, német és angolszász irodalmakra figyelünk. Ezért is szeretnénk felhívni a figyelmet rá, hogy a közeli népek kultúrája ugyanolyan értékes számunkra.

Szeptember végén Budapestre beszökik a világirodalom | Magyar Hang

A 2019-ben induló PesText Fesztivál egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait. Éppen ennek apropóján idén szeptember 25. és 28. között olyan világirodalmi hírességeket hív Budapestre, mint Terézia Mora író, műfordító, Tibor Fischer író, David Szalay író vagy épp a hálózatkutató Barabási-Albert László.

A PesText kiemelt vendége Piotr Szewc lengyel író lesz, akinek Pusztulás című regénye idén nyáron jelent meg újra magyarul a Poket Zsebkönyvek sorozatban. – Szewc a lengyel irodalom kiemelkedő alakja – mondta Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. – A Pusztulást húszéves korában írta, az egyedi hangvéetű regény a második világháború kitörését megelőző napot rögzíti, témája így különösen aktuális, hsizen éppen nyolcvan évvel ezelőtt, Lengyelország megtámadásával kezdődött a háború. A szerző szeptember 24-én az A38-on és másnap Kováts Adél színművésszel együtt a PIM-kertben is felolvas a műből – árulta el Joanna Urbanska.

A fesztiválon a közönség Szewcen túl mások mellett Petr

Hruska cseh, Michaj Habaj szlovák, Haydar Ergülen török költővel, Michael

Donhauser és Xaver Bayer osztrák szerzővel is találkozhat. Haydar Ergülennel

Tóth Krisztina író, költő szeptember 26-án beszélget a PIM-ben, a PesTexten bemutatják az elmúlt hónapokban

az Isztambuli Magyar Intézet támogatásával megvalósult két török-magyar

fordítói műhely eredményeit.

A PesTexthez

kapcsolódva szeptember 20-tól 22-ig rendezik meg az első Gül Baba Kulturális

Fesztivált. A magyar-török együttműködésen alapuló rendezvényen a Gül Baba

Türbe és Rózsakertben magyar és török szerzők olvasnak fel műveikből, lesznek

koncertek és gyerekprogramok is.

Szeptember 25-én a PIM-ben olyan szerzők kerülnek a középpontba, akik nem az anyanyelvükön alkotnak. Eljön Budapestre az angolul író, de indiai Ashwani Kumar, az erdélyi magyar gyökerű, de verseit ivritül író izraeli Agi Mishol, az angolul író, de magyar származású David Szalay és Tibor Fischer, az 1956-os emigráns Ferdinandy György és Sárközi Mátyás, az Erdélyből indult hálózatkutató, Barabási Albert László, valamint a Norvégiában élő Kun Árpád is. Agota Kristof A nagy füzet című könyvéről, az abból készült filmről Szász János rendező és Szőcs Géza költő szeptember 24-én beszélget az A38-on.

Most mindenki megírhatja, mit jelent neki a szabadság | Magyar Hang

Szeptember végén Budapestre látogat a világirodalom a PesText fesztivál keretében, az esemény kapcsán nyílt irodalmi pályázatot hirdetnek Neked mit jelent a szabadság? címmel. Ahogy arról már beszámoltunk, a 2019-ben induló PesText - Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait, olyan hírességeket felvonultatva, mint Terézia Mora író, műfordító; Tibor Fischer író; David Szalay író vagy épp a hálózatkutató Barabási Albert László.

A sajtótájékoztatón bemutatták a PesText írópályázata, a „Neked mit jelent a szabadság?” két győztesét: a szakmai díjat Halleves című versével elnyerő Izsó Zitát, illetve a Glamúr című rövidprózájával közönségdíjas Láng Anikót. A két díjazott, valamint a többi tíz shortlistes alkotás angol, magyar, cseh, szlovák és lengyel nyelven is olvasható a PesText háromszáz példányban megjelenő fanzine-jében.

És ezzel nem ért véget a díjak sora. A PesText keretében szeptember 27-én adják át a Fiatal Írók Szövetsége által alapított Csáth Géza-díjat a PIM-ben. A száz évvel ezelőtt elhunyt író, orvos, zeneszerzőről elnevezett díjban olyan szépírók részesülhetnek, akik munkásságának kockázatgazdagsága, kezdeményezőképessége rokonítható Csáth Géza irodalmi törekvéseivel. A bizarr díj egy hasított sertésből és egy névre szóló hentesbárdból áll – ezzel is felhívva a figyelmet a kulturális magánmecenatúra hiányára. Az elismerést eddig Kabai Lóránt, Orcsik Roland és Csehy Zoltán kapta meg. Az átadót megelőzően a díj ötletadója, Zoran Gashi macedóniai születésű, albán származású, Szerbában élő költő, performer és képzőművész fellép a PIM Fesztiválkert színpadán.

A PesText fesztivál részletes programjait a www.pestextfestival.hu oldalon találják.