Az élet dolgai

Az élet dolgai

Sarah Winman: Csendélet (Fotó: 21. Század Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ulysses Temper, aki nevét egy győztes agárról kapta, önmagát kereső, bizonytalansággal küzdő fiatal férfi. 1944-ben Olaszországban szolgáló katonaként ismeri meg a nála jóval idősebb, de eleven és szabadelvű Evelyn Skinner művészettörténészt. Két ellentétes személyiség, de a szerelemről, művészetről és Firenze városáról folytatott beszélgetéseik mégis mély nyomot hagynak mindkettőjükben: Ulysses egy rövid londoni kitérő után Olaszországban telepedik le választott családjával, volt felesége kislányával, Alysszel, barátjával, Cressszel és Claude-dal, a Shakespeare-t szavaló papagájjal, de idővel Evelyn is újra Ulysses élete részévé válik.

Család és összetartozás, nagybetűs életszeretet, szabad választás és lelki útkeresés – Sarah Winman Csendélet című regényének nincsenek nagy ívű hullámai, drámai történései, esendő emberi sorsokat, megéléseket és ráeszméléseket örökít meg, de rápillant a XX. század kataklizmáira is. A családregények hagyományát idéző mű az 1940-es évektől az 1970-es évekig követi nyomon Ulyssess és társai életét. Piedesztálra emeli az egyszerű hétköznapokat, miközben a háttérben olyan fontos és aktuális témákat érint, mint a nők művészetben betöltött szerepe, a másság, az elfogadás, a párkapcsolati erőszak, a háború hatása és a környezetvédelem.

Winman is azt hangsúlyozza könyvében, amiről sokan nem akarnak tudomást venni: mindegy, hogy kikből áll egy család, a legfontosabb, hogy olyan feltétel nélküli közösség legyen, ahol valóban biztonságban érezhetjük magunkat. „A gyönyörű művészet a gyönyörű világra nyitja rá a szemünket, Ulysses. Igazít a látásunkon, az ítélőképességünkön. Megörökíti az illanót. Nyamvadt kis folt a történelem folyosóin, ennyi vagyunk mindössze. Picike kopásnyom” – mondja Evelyn. És épp ezt a csodát tárja olvasója elé Sarah Winman is: a Csendélet óda Toszkánához, Firenzéhez, a művészetekhez, a borokhoz és az ételekhez, amelyek nélkül az élet nem lenne teljes.

Lassú folyású, elegáns és szelíd, elmélyült könyv a Csendélet, amelynek sorai néha költészetté válnak, és, ami ebben a furcsa, abszurd világban arra emlékeztet: ünnepelni kell az életet.

Sarah Winman: Csendélet. Ford.: N. Kiss Zsuzsa. 21. Század Kiadó, 2021. 4990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/18. számában jelent meg április 29-én.