Konok Péter „aprócska fiókcézárnak” nevezte Demeter Szilárdot, aki bevallotta, hogy gyűlöli a színházat

Konok Péter „aprócska fiókcézárnak” nevezte Demeter Szilárdot, aki bevallotta, hogy gyűlöli a színházat

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konok Péter történész a Facebookon reagált Demeter Szilárd Telex által készített, gyorsan elhíresült videós interjújára. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója több erős állítást is megfogalmazott, az interjúból a Hvg.hu készített rövid kivonatot. Ebben a „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért”, valamint „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos például arról értekezett: „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó”.

Demeter azt is elmondta, hogy ő kedvenceihez, Rilkéhez, Arany Jánoshoz és Kemény Istvánhoz méri a kortárs irodalmat, amiben bőven lát kivetnivalót. Beszélt arról is, hogy Parti Nagy Lajossal sem a publicisztikái miatt van baja, hanem „mert az utóbbi években az ő irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű”.

Ezután rátért a színházakra: „személyes élmény alapján gyűlölöm a színházat, mint olyat, nem szeretek színházba menni. Amikor színházba kell mennem, az olyan, mint másoknak a fogászat, libabőrös vagyok” – nyilatkozta, majd nem is nevezte meg, hogy melyik az a színház, amit a legjobbnak tart.

Arról is beszélt az interjúban, hogy már-már elitistaként szigorú a zenében is, többek között Ferenczi Györgyöt és a Tankcsapdát méltatta, de Lovasi Andrást is kiemelte. A beszélgetésben még szót ejtett arról, hogy szerinte Fluor Tomi Mizu című száma heteroszexuális kampánydal, ami az első áldozata lehet majd a cancelkultúrának, mert a heteroszexualitást közvetíti.

Konok Péter bejegyzésében nem kíméli a kortárs magyar irodalmat ostorozó PIM-főigazgatót. – Demeter a sértődött nímand, akit mindig kiröhögtek. Magát vérbő irodalmárnak, pirospozsgás utcai harcosnak álmodta, de a tükörből csak önnön sápkóros keskenysége és lapossága nézett vele szembe. Most kapott egy játszóteret, ahol úgy érzi, bosszút állhat, mint a homokozó ura, aki komoly lépéseket tesz a mászóka megszerzése felé is, és titkon a libikókára kacsingat – írja a publicista.

– Demeter az íróasztala mögül harcol, ingatlanok gründolásában és cenzori aktusokban éli ki tesztoszterrorista harci vágyait. És tehetségtelen, a frusztrált tehetségtelenség állatorvosi lova, egy minden betegségtől szenvedő Incitatus – véli Konok Péter.

A teljes poszt idekattintva olvasható.

Péterfy Gergely író is kikelt a Facebookon Demeter ellen. Szerinte a NER alapja a trollkodás, és „Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben” . Ahogyan a miniszteri biztos nyilatkozott a kultúráról, olyat „egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról”.