Demeter Szilárd maga alá rendelné a teljes magyar kulturális életet

Demeter Szilárd maga alá rendelné a teljes magyar kulturális életet

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzeti kulturális csúcsintézményt hozna létre Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, erről szóló előterjesztést nyújtott be a kormánynak – írja az Index a birtokába jutott dokumentum alapján. A tervezet szerint az újonnan létrehozott konglomerátumhoz rendelnének több, már létező intézményt, ösztöndíjat, ingatlant, valamint a Kultura.hu portált. Az előterjesztés szerint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) saját épületet kapna, a PIM pedig a Károlyi-palotából az OSZK-val közös létesítménybe költözne. Demeter Szilárd az Indexnek megerősítette, hogy „Látott ilyen előterjesztést”, azt a kormány a múlt héten tárgyalta, és a részelemei kapcsán utóegyeztetést kért.

Az előterjesztés célja, hogy a PIM ne csupán múzeumként működjön, „hanem a kortárs magyar irodalom, a könyvszakmai terület és a tehetséggondozás csúcsintézményévé váljon”, „megteremtse a magyar művészeti társadalom számára a sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket, továbbá hogy elérhetővé és megismerhetővé tegye ezen nemzeti kulturális kincseket, így igazolja a magyar kultúra világszínvonalát, az alkotóink és előadóművészeink támogatásának indokát és a művészeti szférára fordított közpénzek felhasználását.”

Az ösztöndíj, ami megosztotta az írótársadalmat | Magyar Hang

Magyarországon már nem is csodálkozhatunk azon, amikor valami az ellenkezőjeként sül el, mint ahogy tervezték. Ezúttal a Térey-ösztöndíjak esetében láthattuk, milyen az, amikor hiába a jó szándék, csak több megosztottságot generál az, ami akár az egységet is szolgálhatná. Mert hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott ösztöndíj nyerteseit közéleti-világnézeti szempontok alapján nem igazán tudjuk egységbe sorolni.

Az OSZK, a PIM, a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ), a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány részvételével társulást hoznának létre, amelyet Demeter Szilárd vezetne. Az Anyanyelvi Kulturális Társulás és Művészeti Tehetséggondozó nevű szervezet a nemzeti kultúra megőrzéséhez, valamint a nemzeti identitás megerősítéséhez fűződő programok és tevékenységek megvalósításában venne részt. Mindezt a PIM jelentősen megnövelt költségvetéséből tenné.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy az OSZK-t a Magyar Nyelv Háza részeként helyezzék el, „zöldmezős beruházásként, az ún. Déli Városkapu – Diákváros projekt keretében, vagy annak területe közelében”. Erre azért lenne szükség, hogy az új székhelyen „a kor legmagasabb színvonalán álló könyvtári környezet álljon rendelkezésére a valós (fizikai) és a digitális (virtuális) térben egyaránt”.

A Magyar Nyelv Háza a tervek szerint az anyanyelvi kultúra központjaként mutatná meg „a magyar nyelv világteremtő erejét”. Ezen kívül „védené, erősítené és élhetővé tenné ezt az (anyanyelvi) világot, továbbá épületével infrastrukturális bázist biztosítana az anyanyelvet mint anyagot és eszközt használóknak (tudomány, irodalom, könyvszakma stb.)” Ebben az épületben kapna helyet az OSZK mellett a PIM is.

Mindezeken túl Demeter létrehozná az úgynevezett Széchényi Könyvközpontot is a „magyar olvasáskultúra erősítésére és népszerűsítésére, a magyar könyvkultúra állami szereplőjeként annak koordinálására, a nemzeti kultúrát erősítő művek létrejöttének elősegítésére”. A Központ a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-ből (KELLO) való kiválással jönne létre. A KELLO-nál csak a tankönyvkiadás és -terjesztés maradna, a többi feladat átkerülne a Központhoz.

„Habony Árpád soha nem drogozott" | Magyar Hang

Nem Szakács Árpád álma valósult meg azzal, hogy Prőhle Gergely helyett Demeter Szilárd került a Petőfi Irodalmi Múzeum élére. Az erdélyi író-filozófus nem kívánja kizárni a PIM-ből azokat, akik kritikusak a kormánnyal szemben. - Csokonai Vitéz Mihály hőse, a méla Tempefői költészetből szeretne megélni, de aztán rá kell jönnie, hogy bolond, aki poétává lesz Magyarországon.

És ha ez még nem lenne elég, egy Digitális Bölcsészeti Központot is terveznek a PIM szervezeti egységeként, amely a közgyűjteményi digitalizálás koordinátori feladatait látná el. Demeter a Cseh Tamás Archívumot is maga alá rendelné, amely jelenleg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) része. Létrehozna egy Magyar Könnyűzenei Központot, amely a PIM alatt álló Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezeti egysége lenne, és átvenné a MANK könnyűzenéhez kapcsolódó feladatait.

Demeter Szilárd a kulturális ösztöndíjak felett is átvenné az irányítást. A PIM-hez kerülnének a jelenleg még a MANK kezelésében lévő Móricz, Örkény és Babits irodalmi, valamint az Oláh János szerkesztői ösztöndíjak, valamint a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) ösztöndíja is. Szintén a PIM-hez, pontosabban a PIM tulajdonában lévő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-hez kerülnének a MANK kezelésében lévő további ösztöndíjak: a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj, a Fischer Annie zenei-előadó-művészeti ösztöndíj, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj, a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj, a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj, a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj.

Az előterjesztés szerint Demeterékhez kerülne több ingatlan is, így a Galyatetői alkotóház és a Balatonfüredi fordítóház, az Óbudai Zichy-kastély, a Kossuth Klub, valamint az Andrássy Palota, ahová a Magyar Könnyűzenei Központ költözne be. Mindezek mellett a PIM megkapná a most a MANK kezelésében lévő Kultura.hu kulturális portált.

Demeter a tervezetről az Indexnek azt mondta, lefutja a szükséges köröket, aztán ismét nekirugaszkodik. „Ez egy ilyen foci. Előbb-utóbb olyanra csiszolódik bármilyen előterjesztés, amit elfogad a kormány. Vagy nem. Az összképet ők látják, ez a dolguk és felelősségük, vagyis az már a kormány jussa, hogy döntsön, nem előlegezném meg a végeredményt.”