Gibraltártól Indiáig utazhatunk, és el sem kell hagynunk Budapestet

Gibraltártól Indiáig utazhatunk, és el sem kell hagynunk Budapestet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha egy pillanatra is kiszakadnánk a magyar valóságból, akkor nem feltétlenül kell repülőre szállnunk, elég csak a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán álló Dobrumbáig zarándokolnunk, ahol a grúz, örmény, török, libanoni, izraeli, tunéziai, marokkói, portugál és spanyol ízek révén az Atlasztól az Ararátig, a Boszporusztól a Gibraltárig utazhatunk.

Életszeretetet, nyitottság, laza egyszerűség, rusztikus báj, természetes otthonosság és harmonikus kaotikusság – konyháját, enteriőrjét és arculatát tekintve is ebben rejlik az öt éve nyílt étterem titka, ami lehetne akár Lisszabonban, Tel-Avivban vagy Berlinben is. A mezzék adják a levantei és a mediterrán konyhán alapuló menü gerincét: a hummuszok mellett a tahinis, citromos sült padlizsánkrém (baba ganoush), a za’ataros kecsketejből készült krémsajt (labneh), a szír pirított diós sültpaprika-krém (muhammara) szinte már emblematikussá vált. Itt kapni a város legjobb citromos csirketagine-jét és bárányköftéjét, de a marokkói fűszeres lencse- és csicseriborsó-leves, a közel-keleti lecsó (shakshuka), illetve a baharat fűszerrel és gránátalmasziruppal sült csirkemáj is meghatározó fogás.

A Dobrumba szinte már fogalom, ami nemcsak a turisták, de a városlakók kedvelt helye is lett, hisz a műfaj egyik legautentikusabb képviselője, nem beszélve arról, hogy ár-érték arányban is az egyik legjobb választás. A hatfős tulajdonosi csapat ezen a sikeren felbuzdulva nyitotta meg a Duna túloldalán – épp a járvány kellős közepén, 2020-ban – a budai testvért a Széll Kálmán tér közelében az egykori Ping kínai étterem helyén.

A Pingrumbában Marokkótól a Kaukázuson, Perzsián, Nyugat-Ázsia vadlovas sztyeppéin át Indiáig utazhatunk. Ide belépve is úgy érezni, más valóságba érkezünk: tágas, gyönyörű terek, zöldellő belső udvar, barátságos miliő jellemzi ezt a helyet. A kárpitok, makramék, kerámiák, gyönyörű fémedények, az Indiát idéző élénk színek – az indigókék és a kurkumasárga – a világ egy-egy szeletét hozzák el. Itt a perzsa, indiai, üzbég és kaukázusi fogások kerülnek előtérbe, a szezonálisan változó menühöz helyi termelői alapanyagokat használnak, és nagy hangsúlyt fektetnek a faszén használatára.

Talán kicsit merészebb, játékosabb a Pingrumba kínálata: a sült zellerből, zellerzhouggal készült hummusz mellett igazán izgalmas a harissával és mentával sült répa, a sült kecskesajt-füge, a tikka masala fűszerben pácolt indiai sajtnyárs vagy a fűszeres tőkehalpakora. A hideg és meleg mezzéken túl gazdag perzsa zöldségleves, jemeni fűszeres marharaguleves, sült céklával, gránátalmával, fenyőmaggal és friss mentalevelekkel kevert freekeh saláta is szerepel az étlapon. A főételek közül kiemelkedik az aszalt sárgabarackos marokkói bárány tagine, de a levantei, faszénen sült zöldségtál is izgalmas ízeket rejt, míg a desszertek közül kihagyhatatlan a künefe, a vajban sült, forró kadaif tészta pisztáciával és sajttal.

A Pingrumba az egymással megosztott étkezésről szól, olyan hely, ahol nem kell feszengeni vagy zavarba jönni az új ízektől, textúráktól, csak hagyni megélni a közös pillanatot. És egy kicsit úgy érezni, mi is más tájakon járunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/18. számában jelent meg április 29-én.