Egy kínai lágerből érkezett titkos üzenetek tárták fel a brutális elnyomást

Egy kínai lágerből érkezett titkos üzenetek tárták fel a brutális elnyomást

Ji Szun rajzai nyomán készültek az animációk a Segélykiáltás egy kínai munkatáborból című dokumentumfilmhez (IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebb gyerekem barátjától kapott bizarr tárggyal állított be október végén. A fekete műkőt utánzó műanyag felirat alatt a R. I. P. (nyugodjék békében) rövidítés szerepelt. A sírhalom Halloweenre kapott ajándék volt, amit a család ízléstelennek talált, és a konyhából, ahová a fiam kihelyezte, gyorsan eltávolították.

Egy átlagos Oregon állambeli amerikai család ugyanazzal a műanyag sírhalommal indította a Halloweent még 2012-ben, mint mi tavaly. Az anya, Julie Keith a szétszedhető tárgyban összehajtott füzetlapon furcsa, felváltva angol és kínai nyelven írt levelet talált. Szövegéből kiderült, hogy az üzenetet egy kínai kényszermunkatábor lakója illesztette titokban a játék belsejébe, így kívánva hírt adni szenvedésükről. A meghökkentő pillanat felidézésével kezdődik a Kanadában élő Leon Lee Segélykiáltás egy kínai munkatáborból (Letter from Masanjia) című filmje, amelyet a hazai közönség először az idei, hétfőn nyílt Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon tekinthet meg.

Elnyomás és lelkiismeret a budapesti dokumentumfilm-fesztiválon | Magyar Hang

Korunk égető politikai és társadalmi kérdéseit feszegetik ezek a sokszor tabudöntő művek, elgondolkodtatnak és felkavarnak.

Julie, a családanya felidézi, hogyan kezdett el nyomozni a levélben szereplő munkatábor után, amely – mint a térkép segítségével kiderült – az észak-koreai határ közelében fekszik. Az asszony The Oregoniannek adott akkori nyilatkozata nyomán valóságos lavina indult el, amely rendkívül kínosan érintette a Kínai Népköztársaságot. (Hab a tortán, hogy az Egyesült Államok törvényei kifejezetten tiltják a kényszermunkában gyártott termékek behozatalát.)

A Senjang [Shenyang] városhoz tartozó Maszancsienben [Masanjia] működő munkatábor nagy múltra tekinthet vissza: 1956 márciusában nyitották meg, elsősorban politikai foglyok és köztörvényes bűnözők számára, akiket ítélet nélkül deportáltak ide. A lágert 1999-ben a Falun kung [Falun gong] ősi meditációs gyakorlatot követő vallási csoport üldözésének kezdetekor kibővítették. (Csiang Cö-min elnök nem sokkal korábban hirdetett kampányt a közösség ellen, amelyet hamarosan be is tiltottak.) Az ezredfordulót követően a Falun kunhoz tartozók hamarosan többségbe kerültek a táborban. (A foglyok között egyébként szép számmal voltak a földalatti katolikus egyház hívei, köztörvényesek, kábítószerfüggők és prostituáltak is.)

BIDF2019 - LETTER FROM MASANJIA - SEGÉLYKIÁLTÁS EGY KÍNAI MUNKATÁBORBÓL

http://bidf.hu/film/letter-from-masanjia/

A dokumentumalkotás főhőse, a levelét Csang [Zhang] álnéven aláíró Ji Szun [Yi Sun] két évvel korábban szabadult az internálásából és tért vissza Pekingbe. A férfi, aki legalább húsz segélykérő levelet csatolt az angol nyelvterületre postázandó ajándéktárgyakhoz, 2013-ban az internetet böngészve meghökkenve fedezte fel az egyik oldalon azt az üzenetet, amelyet Julie Keith talált meg a Halloween-csomagban.

Nem akarjuk elmondani a megrendítő film minden részletét, különös fordulatát. A tábor mindennapjairól, a lágerélethez szinte természetszerűleg hozzátartozó kegyetlenségekről, a brutális kínzásokról, az egészségtelen munkakörülményekről a Ji Szun rajzai nyomán készült számítógépes animációk segítségével pontos képet kaphatunk. Mint ahogy arról is, hogyan tudta az éjszaka írt üzeneteket a szigorú ellenőrzés, a megfélemlítések, lebukások dacára is „postára adni”. Leon Lee és Ji Szun filmje olyan (állítólag mára megszüntetett) brutális elnyomó módszerekre hívja fel a tájékozatlan közönség figyelmét, amelyet a kommunista Kínával kapcsolatban legfeljebb sejthettünk eddig.

Segélykiáltás egy kínai munkatáborból (Letter from Masanjia) kanadai dokumentumfilm, 76 perc, 2018

A vetítés időpontjai: január 31. 16 óra; február 2. 13 óra. A helyszín a Cinema City Aréna

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.