Egyelőre nem osztja ki az állam az Ybl-díjakat

Egyelőre nem osztja ki az állam az Ybl-díjakat

Lázár János beszél a felújított óföldeáki erődtemplom átadásán 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több korábban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építésztől úgy értesültünk, hogy a hagyományokkal ellentétben idén március 15-én nem adják át az állami elismerést. Ellentmondásos információk keringtek az ügyben: volt, aki szerint egyáltalán nem osztják ki, mások azt mondták, a közelgő nemzeti ünnepen biztosan nem, de talán majd augusztus 20-án, és arról is hallani lehetett, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium visszahozná a Kós Károly-díjat, és a jövőben azzal ismerné el állami szinten a legjobb építészek munkáját.

Megkerestük az ügyben az Ybl-díjról döntő bizottság társelnökét, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnökét, Krizsán Andrást, aki hangsúlyozta, az elismerést mindenképpen átadják az eddig megszokottak szerint. Hamar kiderült, hogy a MÉSZ elnökét feltehetően nem tájékoztatták időben, megérkezett ugyanis a minisztérium válasza, amely szerint az Ybl-díjat egyelőre valóban nem osztják ki.

Az indoklás úgy szól, hogy mivel a minisztérium nemrég megkapta a közlekedés felügyeletét is, az elismerések esetében harmonizálni kell a két területet, ami időt vesz igénybe, így az Ybl-díj kiosztására később kerül csak sor. Kijelölt dátum még nincs, talán augusztus 20-án, talán az Építészet Világnapján, október első hétfőjén kaphatják meg az elismerést az arra érdemesek. De úgy tudjuk, valóban felmerült az is, hogy az Ybl-díjat egy másik állami kitüntetéssel, például az utoljára 2013-ban átadott Kós Károly-díjjal váltanák fel.

Az Ybl Miklós-díjat 1953-ban alapították, eddig legfeljebb öten kaphatták meg évente, és legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható. A díjhoz másfél millió forintos pénzjutalom jár. A bíráló bizottság tagjai az építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, mint a bizottság elnöke; a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, mint a bizottság társelnöke; a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara delegáltjai, valamint az elnök által felkért Ybl-díjas személyek.

Emlékezetes, hogy Lázár János miniszter tavaly szeptemberben, egy fertődi konferencián arról beszélt, hogy a XXI. századi építészetnek nemzetinek kell lennie, és „a régi mindig szebb és jobb, mint az új”.