Eldőlhetett, ki vezetheti a Pécsi Nemzeti Színházat 2021-től

Eldőlhetett, ki vezetheti a Pécsi Nemzeti Színházat 2021-től

Facebook/Pécsi Nemzeti Színház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a szakmai bizottság döntését nem hozzák nyilvánosságra, a Szabad Pécs úgy tudja, a különleges jogrend miatt a 26 szavazásra jogosult képviselőből 19 Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven kinevezése mellett szavazott, de a Pécsi Nemzeti Színház színészeit támogatta a színház dolgozóinak többsége is. Lipicsék pályázatát egyébként Pintér Béla is támogatta. Mellettük Bodor Johanna, Csányi László és Komáromi György is pályázott a pécsi teátrum vezetésére.

Péterffy Attila, Pécs független polgármestere a Pécsma internetes portálnak adott interjúban adott magyarázatot arra, hogy a rendkívüli jogrend ellenére, mely a polgármesterek hatáskörébe utalta a közgyűlések döntési jogkörét, mennyire tudott saját döntést hozni. Bár a jelenleg hatályos törvényi és kormányrendeleti szabályozás szerint az önkormányzati és állami közös fenntartású nemzeti színházak munkáltatói jogkörét az önkormányzat gyakorolja, de a pályázatokhoz egy 9 fős szakmai bizottságot kell felkérnie. Ebbe a grémiumba az Emmi előadó-művészeti bizottsága 4 főt, Kásler Miklós miniszter 1 főt, a társulat 1 főt, a színház szakszervezete további 1 főt, az önkormányzat pedig 2 főt delegált. A polgármester az interjúban elmondta, a pécsi önkormányzat a grémiumba „a demokrácia jegyében” egy fideszes közgyűlési tagot, illetve az egyik alpolgármestert delegálta, noha ez csupán gesztus értékkel bírt, hisz ahogy Péterffy elmondta, „a kormányoldalnak 6 fővel eleve többsége volt.”

„A kormány által kialakított jogszabályi környezet egyértelművé tette: vagy azt a jelöltet választjuk, akire rámutatnak, vagy gyorsan kitaláljuk, hogy honnan teremtünk elő a város mai gazdasági helyzetében évi plusz 520 millió forintot a színház működtetésére. A jogszabályok egyértelműek a tekintetben is, hogy a szakmai bizottság döntését követően 30 napon belül a közgyűlésnek döntenie kell. Egyértelmű volt a bizottság és az EMMI álláspontja is. Alaposan megvizsgáltuk: nincs kiskapu, nincs időhúzás, és nincs felesleges 520 milliója Pécsnek. Ezt eddig valóban nehéz lenne kompromisszumként megélni. Azt viszont már igen, hogy a kiírás jó versenyt, komoly pályázatokat generált. Olyanokat, hogy szinte bárkit választhattunk volna, azzal nem lehetett veszíteni, a pályázatok minőségi, előremutató színházat ígértek. A valódi tét pedig ez volt, a színház kitörése a jelenlegi állóvízből” – fogalmazott Péterffy.

Nemrég Egerben is amiatt kellett visszavonni színházigazgató kinevezést, hogy a város ne essen el a hatszáz millió forintos támogatástól. Mint ismert, múlt héten az Emmi nyomására Mirkóczki Ádám egri városvezető polgármesteri hatáskörben hatályon kívül helyezte a megyeszékhely közgyűlésének döntését, amellyel Szőcs Arturt nevezték ki a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Egyúttal engedett a kormányzati elvárásnak, és Blaskó Balázs eddigi direktort nevezte ki a színház élére.