Élet a tao után: a kulturális államtitkárság kiírta többlettámogatási pályázatát

Élet a tao után: a kulturális államtitkárság kiírta  többlettámogatási pályázatát

A kaukázusi krétakör a Katona József Színház előadásában (fotó: Horváth Judit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétette, hogy az előadó-művészeti szervezetek a most bevezetett egyedi támogatási rendszerben huszonkét újabb kategóriában nyújthatnak be támogatási igénylést az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján (www.emet.gov.hu). Mint írják, az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás (tao) 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerét.

Megfogalmazásuk szerint az új modell

célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára

megteremtse a független, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói

körülményeket. „Jelen támogatási konstrukció keretében

ösztönözni kívánjuk az előadó-művészeti szervezetek

misszióját a kulturális érétkeink megóvásában, minél

szélesebb körű megismertetésében és átörökítésében,

valamint az új értékek létrehozásában” – olvasható a

közleményben.

Mint azt korábban megírtuk, a független társulatok és a fesztiválok a múlt héten hivatalos tájékoztató levélben értesültek arról, hogy mennyi többlettámogatást ítélt meg számukra a minisztérium. Lapunk kérdésére a Pintér Béla Társulat vezetősége elárulta, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere – a forrás rendelkezésre állása esetén – összesen harmincmillió forint többlettámogatást nyújt a társulatnak, bár levélben hangsúlyozzák, hogy mindez nem minősül pénzügyi kötelezettségvállalásnak és nem támogatói okirat.

További pályázati pénzekkel lehet pótolni a kiesett taó-t | Magyar Hang

A fesztiválok különösen kiszolgáltatott és bizonytalan helyzetbe kerültek épp a nyári szezonkezdet előtt.

„Ez 16 millió forinttal kevesebb, mint a 2018-as jegybevétel után igényelhető tao lett volna. Ebből a többlettámogatásból a társulat az erre az évadra, 2019. június végéig felhalmozódó tartozásainak nagyobb részét tudja fedezni. A most megítélt támogatás már nem vonatkozik a 2019/2020-as évad költségvetésére, azt viszont nem tudjuk, hogy 2020-ban milyen támogatásra számíthatunk" – írták Pintérék.

Megkeresésünkre a Rózsavölgyi Szalon ügyvezető igazgatója, Szentpéteri András elárulta, hogy ők 50 millió forint úgynevezett többlet-támogatásra kaptak ígéretet a kulturális államtitkárság által küldött hivatalos levélben. „A benyújtott kérelem az elmúlt 3 év tao-bevételeinek átlaga alapján ennek az összegnek csaknem a duplája volt a Szalon esetében. A sajtóból már korábban is úgy értesültünk, hogy a minisztérium még további pályázatokat is kiír a kieső tao-forrás pótlására. Ezért mi minden lehetséges pályázaton részt veszünk, hogy valamiképpen hozzájussunk a még hiányzó támogatási összeghez” – mondta el akkor Szentpéteri.