Elhunyt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

Elhunyt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Depeche Mode a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be a sokkoló hírt, hogy elhunyt Andy Fletcher. „Megdöbbentünk és elsöprő szomorúság tölt el kedves barátunk, családtagunk és zenekartársunk, Andy »Fletch« Fletcher halála miatt” – írták.

„Fletchnek arany szíve volt, mindig számíthattunk rá, ha szükségünk volt segítségre, vidám beszélgetésre, egy jó nevetésre vagy egy hideg sörre” – olvasható a bejegyzésben. Andrew Fletcher halálának okát egyelőre nem közölték.

A zenekar billentyűse alapító tagja volt a világszerte ismert angol New Wave bandának.

A Fletch becenévre hallgató zenészt a Depeche Mode többi tagjával együtt 2020-ban beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Andy Fletcher 1961. július 8-án született az angliai Nottingham városban. DJ és billentyűs volt, Basildonban az 1970-es évek végén akkori iskolatársával, Vince Clarke-kal megalapította a rövid életű No Romance in China nevű zenekart, melyben basszusgitáron játszott, majd 1980-ban találkozott Martin Gore-ral és Clarke-kal kiegészülve megalapították a Composition of Sound zenekart, amiben már mindannyian szintetizátor mögé álltak.

Abban az évben vették be énekesnek Dave Gahant, az  ő javaslatára Depeche Mode-ra nevezték át zenekarukat. Nem sokkal az első lemez, Speak & Spell 1981-es megjelenését követően Clarke kilépett. A zenész-producer Alan Wilder 1982 végén csatlakozott a zenekarhoz, 1995-ös távozásáig négyen dolgoztak. A Depeche Mode fennmaradó tagjai, Gahan, Gore és Fletcher a későbbiekben is aktívak maradtak.

Mind a stúdióban, mind fellépéseken szintetizátoron játszott, ő volt az egyetlen tagja a zenekarnak, aki nem énekelt.

Annak ellenére, hogy társszerzőként egyetlen dalt sem jegyzett, nem csak hangszeresen tett hozzá a projekthez, ugyanis évekig intézte a zenekar ügyeit egyfajta menedzserként is.

A Depeche Mode jelentős hatással volt rengeteg zenekarra, és nem kis részben nekik köszönhető a mai techno irányzatok megszületése. 

A zenekar rendszeresen koncertezett Magyarországon: először 1985-ben a budapesti Volán-pályán zenéltek. Az 1993-as MTK-stadionbeli fellépést kihasználva Göd közelében forgatták a Condemnation kislemez videóklipjét. Utoljára 2018 júniusában a VOLT fesztiválon léptek fel.