Elhunyt Balázs Fecó

Elhunyt Balázs Fecó

Balázs Fecó (Fotó: Halek Míra, Apostol együttes/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvankilenc éves korában meghalt Balázs Fecó Kossuth-díjas énekes. A Korál frontembere koronavírussal küzdött, korábban mélyaltatásban is kellett tartani.

A zenésztől az Apostol zenekar búcsúzott a Facebookon: „Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.”

A család a Blikk szerint azt közölte, az énekes tegnap este távozott, tizenhárom nap küzdelem után. Temetéséről később intézkednek.

Balázs Ferenc 1951. március 2-án, Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, majd 1967-ben a Neoton tagja lett. Öt évvel később Som Lajossal együtt vált ki a zenekarból, és megalapították a Taurus (EX-T)-t. Itt viszont nem maradt sokáig, a hetvenes években pedig dolgozott külföldön, és tagja volt Koncz Zsuzsa kísérőzenekarának is. A valódi sikertörténet aztán 1978-ban vette kezdetét, mikor társaival együtt útjára indította a Korált.

Turnéztak külföldön is, népszerűek voltak a táncdalfesztiválon. Hamar meghódították a közönséget olyan számaikkal, mint a Homok a szélben, a Maradj velem... és a Fekete bárány. A nyolcvanas évek második felében kihozott Kölykök a hátsó udvarból szintén nagy siker lett, ahogy a már szólóban kihozott Évszakok, Érints meg és A csönd éve szintén.A Korál 1986-ban oszlott fel, aztán tizenegy évvel később, egy koncert erejéig újra összeállt. Pályája során énekelt duettet Kovács Katival, Keresztes Ildikóval, Cserháti Zsuzsával, Oláh Ibolyával és Wolf Katival. Számos filmzenét írt, és nevéhez kötődik a Kőfalak leomlanak oratórium is.

1998-ban Liszt Ferenc-díjat vehetett át, 2016-ban megkapta a Kossuth-díjat. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 2001-ben ítélték neki oda, tíz évvel később pedig követte ezt a tisztikereszt.

Az országos népszerűséget a 81-es táncdalfesztivál hozta meg, de ő nem szerette azt a dalt, a Homok a szélben-t, amit a lemezgyár akart – mesélte Balázs Fecó még 2017-ben a HírTV-nek. De nagyon sokat köszönhetett neki azóta is, tette hozzá. Nemzetközi zsűri volt ezen a táncdalfesztiválon orosz elnökkel, aki azt hitte, rejtett politikai üzenete van a Homok a szélben című dalnak, ezért aztán kisebb balhé alakult ki az eseményen. Aztán rá húsz évre tudta meg Bodrogi Gyulától a zenész, hogy egyáltalán mi volt a gond. Egyébként gyermekkori betegeskedéseivel magyarázta, hogy mindig a líraibb dalok vonzották. Sokszor volt kórázban, az átélt emlékek pedig úgy tűnik, nyomot hagytak benne – mondta. Az elmúlt években is több műtéten esett át, de a 2017-es műsorban azt mondta, úgy érzi, élete dalát még nem írta meg.

„Bíztam, reménykedtem, hittem! Feldolgozhatatlan veszteség ez...nyugodj békében, drága Barátom!” – búcsúzott Facebook-oldalán Keresztes Ildikó. Wolf Kati azt írta: „Hány legendát visz még el ez a szörnyű év?...Megtiszteltetés volt vele énekelni

Csodálatos zenéket ajándékozott nekünk Balázs Fecó...” Facebook-oldalán Orbán Viktor is megemlékezett a zenészről: „Isten veled, barátom!”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.