Elhunyt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa

Elhunyt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa

2010. január 13-án a svájci Herisauban rendezett koncertjükön készített kép Charlie Watts-ról, a The Rolling Stones brit rockzenekar dobosáról. Watts 2021. augusztus 24-én, 80 éves korában, egy londoni kórházban elhunyt. MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa – írja a BBC híre alapján a Telex.

„Mérhetetlen szomorúsággal jelentjük be Charlie Watts halálát. A mai nap folyamán békésen, családja körében hunyt el egy londoni kórházban. Nagyra becsült férj, apa és nagyapa volt, és generációjának egyik legnagyobb dobosa” – áll a haláláról szóló közleményben.

A Rolling Stones néhány hete jelentette be, hogy Charlie Watts egészségügyi problémák miatt nem tud részt venni az együttes szeptemberben kezdődő turnéján – olvasható a portál cikkében. Azt nem közölték, hogy Wattsot milyen egészségügyi problémával kezelték, a közleményben azt írták: a dobosnak több időre van szüksége ahhoz, hogy felépüljön egy meg nem nevezett beavatkozás után. Wattsnál 2004-ben torokrákot diagnosztizáltak nála.

Charlie Watts 1941. június 2-án született Londonban. Zenei pályafutása klasszikus alapokról indult, 1955 óta dobolt. Watts az Ealing Jazz Clubban 1962 tavaszán találkozott Mick Jaggerrel, Brian Jonesszal és Keith Richardsszal, a Rolling Stones alapítóival, de csak 1963 januárjában csatlakozott az alakulóban lévő együtteshez. Mick Jagger és Keith Richards mellett az egyedüli, aki az összes stúdióalbumon szerepel.  

Watts nem csak a doboláshoz értett, végzett grafikus is volt, és ő készítette néhány korai lemezük, például a Between the Buttons lemezborítóját is – írja a Telex.

Watts jóval csendesebb életet élt, mint zenekari társai, 1964-ben házasodott meg, de a függőségek őt sem kerülték el, az 1980-as években alkohol- és heroinfüggősége miatt kezelték, amelyek miatt kis híján elveszítette a családját.

A Stones ötvenéves pályafutása során Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts mindvégig az együttes tagja volt. Lemezeikből világszerte több mint 200 milliót adtak el.

A Rolling Stonest 1989-ben iktatták be a „Rock and Roll Hall of Fame”-be, a Rolling Stone magazin „Minden idők 100 legjobb előadója” listáján pedig a negyedik helyre kerültek. A Rolling Stone magazin 2016-ban minden idők 12. legjobb dobosának választotta meg Charlie Wattsot.

A zenekar 2018-as prágai koncertjéről Zimon András írt lapunkba, a koncertkritikát itt olvashatja el.