Elhunyt Dobos Attila zeneszerző

Elhunyt Dobos Attila zeneszerző

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

80 éves korában meghalt Dobos Attila énekes és zeneszerző, halálhírét Gréczy Zsolt tudatta a Facebook-oldalán. 

Dobos Attila 1941. április 27-én született, a húszas éveire befutott énekes lett, és a Táncdalfesztiválok népszerű előadójává vált. Már az első, 1966-os Táncdalfesztiválon díjazták egyik dalát, az Annyi ember él a Földönt, amely Koós János előadásában aratott sikert. Ettől kezdve minden évben előadóként, zeneszerzőként a verseny egyik sztárja volt. 1968-ban már saját válogatás lemeze is megjelent, írja a Blikk.

Bár a könnyűzenében páratlan sikereket tudhatott magáénak, fogorvosi szakmájában is előszeretettel tevékenykedett, egészen addig amíg el nem tiltották tőle, mondván, hogy döntse el, orvosként vagy inkább a szórakoztatóipar tagjaként akar dolgozni.

Mivel a döntés értelmében érvénytelenítették a diplomáját, elhagyta az országot, Németországban telepedett le. – Idehaza le is tiltották a dalait egy időre. Aztán a rendszerváltás előtt hazajött, fogorvosként is praktizált, új táncdalfesztivált szervezett – olvasható Gréczy Zsolt bejegyzésében. Azt is felidézi, hogy Dobos egy ideig a politikai jobbszél felé kereste az utat. majd otthagyta a számára idegen politikai világot.

1991-ben tette közzé Az ember tragédiája című operáját. 2020-ban Szenes Iván életműdíjat kapott.

Legnépszerűbb dalai között van a Mama, Kövek a vízparton, Isten véled édes Piroskám, Nyári zápor, Albérlet az emeleten, Annyi ember él a Földön, Minden ember boldog akar lenni, és az Annál az első ügyetlen csóknál. 

Négyszer nősült, párjai között volt Mary Zsuzsi énekesnő is. Negyedik feleségétől három gyermeke született.