Elhunyt Jean-Luc Godard filmrendező

Elhunyt  Jean-Luc Godard filmrendező

Jean-Luc Godard (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

91 éves korában elhunyt Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendező, a francia új hullám legendás alakja – tudta meg Libration. Godard nevéhez olyan filmtörténeti jelentőségű alkotások köthetők, mint a Kis katona, a Kifulladásig vagy a Bolond Pierrot.

A Kifulladásig című első nagyjátékfilmje 1959-ben került a mozikba Jean-Paul Belmondo és Jean Seberg főszereplésével. A hatvanas évektől pedig olyan klasszikusssá vált filmjei születtek, mint az Éli az életét, amely 1962-ben elnyerte velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját, vagy a Bolond Pierrot, az Alphaville és a Week-end.

Az MTI jellemzése szerint a világ filmművészetére nagy hatást gyakorló, rendkívül gazdag életműve több mint öt évtizedet fog át. Számos filmes díjjal ismerték el, 1995-ben Locarnóban életműdíjat kapott, 2007-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2011-ben pedig az amerikai filmakadémia az Oscar-életműdíjat ítélte oda a francia rendezőnek.

Címkék: Jean-Luc Godard