Elhunyt Jean-Marc Vallée rendező

Elhunyt Jean-Marc Vallée rendező

Jean-Marc Vallée a Vadon forgatásán (Fotó: Anne Marie Fox, Fox Searchlight Pictures)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötvennyolc éves korában elhunyt a Mielőtt meghaltam és a Vadon rendezője, Jean-Marc Vallée. A filmesre a kanadai Québec közelében, saját faházában találtak rá, egyelőre nem tudni, halálát mi okozta. Igazi művész és nagylelkű, szerető ember volt – írta a The Hollywood Reporternek eljuttatott közleményben a Vallée-val sokáig együtt dolgozó Nathan Ross producer. 

Jean-Marc Vallée 1963. március 9-én született Montrealban, rendezői pályafutását pedig zenei videóklipekkel kezdte. Olyanokkal dolgozott együtt a nyolcvanas évek közepén, mint a Wild Touch, a Park Avenue vagy a Glockenspiel. Első nagyjátékfilmje az 1995-ös Feketelista volt, ezt még Kanadában forgatta jórészt helyi színészek közreműködésével. Következő, Lökött cowboy akcióban című filmjéhez már sikerült megnyerni Mario Van Peebles-t. Első nagyobb sikerét a 2005-ös C.R.A.Z.Y. jelentette, a film kifejezetten jól szerepelt számos amerikai és európai fesztiválon.

Következő filmjét, Az ifjú Viktória királynőt már Emily Blunt, Paul Bettany és Jim Broadbent szereplésével készítette, a kosztümös dráma pedig egy Oscar-díjat is kapott a jelmeztervezésért. (Az elismerés Sandy Powellt illette.) 

Legismertebb munkájává a 2013-as Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) vált, a film három Oscar-díjat vihetett haza, de jelölték a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv díjára is. Főszereplőként Matthew McConaughey, mellékszereplőként Jared Leto, sminkesként pedig Adruitha Lee és Robin Mathews vihették haza a szobrocskát. 

A Vadon szintén nagy sikert aratott, az utolsó bemutatott nagyjátékfilm pedig a Darabokban volt. A Hatalmas kis hazugságok epizódjainak rendezése után Vallée az Éles tárgyak című minisorozattal öregbítette hírnevét, a széria nagy kritikai sikert aratott. A Hatalmas kis hazugságokért egy Emmyt is kapott, a sorozat első évadában olyan nagyszerű színésznőket rendezett, mint Nicole Kidman, Reese Witherspoon vagy Laura Dern.