Elhunyt Rónaszegi Miklós író

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenegy éves korában meghalt Rónaszegi Miklós, a Delfin könyvek egykori szerkesztője – számolt be róla a Magyar Nemzet. Rónaszegi a rendszerváltás előtti évtizedek sikeres írója volt, népszerű történelmi és ifjúsági könyveket jegyzett. Legutóbbi interjúját az M5 csatornának adta, tavaly októberben.

1930. június 5-én született, tizennyolc éves korában pedig már szerkesztőségi titkár volt a Hungária Könyvkiadónál. Néhány évre rá az Ifjúsági (későbbi Móra Ferenc) Könyvkiadó korrektora, majd felelős szerkesztője lett. A legnagyobb sikerei a későbbiekben is a kiadóhoz kötődtek, itt indította el az ifjúsági regényeket gondozó Delfin könyvsorozatot. Az 1964 és 1990 között rendszeresen megjelenő sorozatban olyan kötetek kaptak helyet, mint Csukás Istvántól a Keménykalap és krumpilorr, Daniel Defoe-tól a Bob kapitány, Jókai Mórtól A nagyenyedi két fűzfa, Erich Kästnertől A repülő osztály vagy épp Astrid Lindgrentől Az ifjú mesterdetektív. A Móra 2000-ben megpróbálkozott a sorozat újraindításával, de 2003-ra ez a kísérlet elhalt.

Rónaszegi főként ifjúsági, történelmi és tudományos fantasztikus műveket írt, de jelent meg könyve Marco Polóról is. Számos indiánkönyvet jegyzett, Gézengúzok-történetei pedig még egy filmadaptációt is megértek Kismaszat és a Gézengúzok címmel. Talán egyik legnépszerűbb könyve az Az a híres Háry János című meseregény volt, de sokan olvasták a Kartal kalandjairól szóló műveket is.

„Rónaszegi Miklós – ki tudja, há­nyadik ifjúsági történelmi regényé­ben, A genovai fogolyban – szo­kásos írói erényeit csillogtatja. (…) Rónaszegi gördülő stílusa, pa­zar ismeretanyaga, közvetlen elő­adásmódja rangot ad ennek az új könyvének is. A műfaj kedvelői – fiatalabbak és idősebbek – most sem csalódnak benne. Az ilyen színvonalú robinzonádokra mindig szükség lesz. S ha megíródnak, a kritikusoknak is ke­vesebbszer lehet a fejükre olvasni, hogy hallgatnak a gyermek- és if­júsági irodalomról” – írta róla az Élet és Irodalomban 1982 tavaszán Rácz-Székely Győző. A rendszerváltás után mégis kevesebb könyve jelent meg Rónaszeginek, amit ő – mint a Magyar Időknek néhány éve adott interjúból is kiderült – háttérbe szorításként élt meg. Tény, hogy már a Magyar Nemzet is rácsodálkozott 1994-ben, hogy a szerző már második kötetét jelenteti meg magánkiadásban.

A Magyar Arany Érdemkeresztet 2015-ben kapta meg, két éve pedig Herczeg Ferenc-díjjal tüntették ki. Szélesi Sándor sci-fi-író és forgatókönyvíró a Facebook-oldalán azt írta, tavalyelőtt egy négyrészes Kartal-sorozat anyagát adták be a Nemzeti Filmintézethez, és reménykedett benne, hogy rábólintanak a fejlesztésre.