Elhunyt Sidney Poitier, az első fekete színész, aki a legjobb férfi színész kategóriában nyert Oscart

Elhunyt Sidney Poitier, az első fekete színész, aki a legjobb férfi színész kategóriában nyert Oscart

Sidney Poitier 1968-ban (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Poitier úttörő volt Hollywoodban, hiszen a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben elért filmsikerei nyitották meg az utat a többi fekete színész számára, hogy jelentős szerepeket kapjanak a legnagyobb produkciókban is. 

A színész Miamiban született, de a Bahamákon nőtt fel. Fiatal korában volt építő- és dokkmunkás, 1946-tól kezdett színészkedni az Amerikai Néger Színházban (American Negro Theater), egy évre rá pedig már filmszerepet is kapott.

Az 1963-ban készült Nézzétek a mező liliomait című filmért nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Rendezőként a legnagyobb sikerét a Gene Wilder és Richard Pryor főszereplésével készült Dutyi dili című filmmel érte el.

Poitier 94 éves volt, halálhírét a bahamai külügyminiszter jelentette be. Ennek oka, hogy Poitier idős korában a bahamai külügyminisztériumban is dolgozott, 1997 és 2007 között a Japánba akkreditált bahamai nagykövet volt.

Címkék: Sidney Poitier