Elhunyt Stan Lee

Elhunyt Stan Lee

Stan Lee (Fotó: Wikipedia/Gage Skidmore)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

95 éves korában elhunyt Stan Lee, a Marvel társalapítója, olyan legendás képregényhősök fűződnek a nevéhez, mint Pókember, Hulk, Thor vagy a Fantasztikus Négyes.

A Variety azt írta, hogy egy Los Angeles-i kórházban érte a halál, ahová ma reggel szállították be. Az utóbbi években többször is betegeskedett.

Stan Lee Jack Kirbyvel közösen alapította 1961-ben a Marvelt, első közös sikerük a Fantasztikus Négyes volt. Korábban a Magyar Nemzetben kettejük szerepéről így írtunk: Stan Lee teremtette meg a Marvelt mint céget és mint képregényes univerzumot, de Kirby alkotta meg olyan formában az egyes karaktereket és képregényeket, ahogyan ma is ismerjük.  A hatvanas évek elejétől Kirby és Lee futószalagon gyártotta a hősöket, miattuk manapság milliók ülnek be évről évre a moziba. Ők alkották meg többek között a Fantasztikus Négyest, az eredeti X-Ment, Doctor Doomot, Thort, Hulkot, Vasembert; visszahozták Amerika kapitányt, és összeállították a Bosszúállók szuperhőscsapatát; Fekete Párduc személyében pedig az egyik első fekete szuperhős megálmodása is az ő nevükhöz fűződik.

Stan Lee felesége is 95 éves korában hunyt el, 2017-ben.