Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla A tudás fája című, dupla CD-n megjelent nagyszabású misztériumjáték zeneszerzője a darab sajtóbemutatóján a Budapest Music Centerben 2022. szeptember 21-én. A mű szövegét Bolyki György írta, a történet az emberi döntések felelősségét feszegeti. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Vasárnap hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar jazz ikonikus alakja – jelentette be a Magyar Jazz szövetség közösségi oldalán.

 – Személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség. Őszinte részvétünk a családnak! – tették hozzá.

Szakcsi Lakatos Béla pénteken még Gerendás Péterrel közösen lépett fel a Pestújhelyi Közösségi Házban, és arra készült, hogy november 5-én más elismert zenésztársaival közösen improvizációs esttel tisztelegjen Cziffra György zongoraművész emléke előtt a Zeneakadémián. Szeptemberben pedig nagyszabású misztériumjátéka jelent meg A tudás fája címmel. A mű zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegeket Bolyki György írta, a történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

A művész 1943-ban született Budapesten. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, fesztiválokon olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. 

Később LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. Zenészpartnerei közt találhatjuk többek közt Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát.