Elhunyt Székhelyi József színművész

Elhunyt Székhelyi József színművész

Székhelyi József (Fotó: Veres 1 Színház / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Méltósággal viselt betegséget követően 71 éves korában távozott a színművész – jelentette a Gólem Színház.

Kedves Gólemesek! Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy Székhelyi József, Jocó bácsi ma elment. Joe Halpern padja üres, és az is marad most már. Temetéséről a család később intézkedik – írták rövid Facebook-bejegyezésükben. A halálhírt a színész családjából is megerősítették az ATV-nek.

Gólem Színház

Kedves Gólemesek! Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy Székhelyi József, Jocó bácsi ma elment. Joe Halpern padja üres, és az is marad most már. Temetéséről a család később intézkedik.

A Jászai Mari-díjas színművész 1946 november 24-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1971-ben végezte el, majd karrierje a kecskeméti Katona József Színházban indult. 1979-ben átszerződött a fővárosi Nemzeti Színházba, 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja, majd 1994-től Sopronba szerződött. 1998 óta a Soproni Petőfi Színház és a budapesti Nemzeti (2000 óta a Pesti Magyar Színház) munkatársa. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.

Székhelyi 1984-ben kapta a Jászai-díjat, majd 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Számtalan filmben játszott, színházban pedig olyan előadásokban, mint Gorkij Éjjeli menedékhelye, Madách Imre Az ember tragédiája, Molière: Tartuffe-je. Jellegzetes, karakteres hangját több szinkronszerepben is hallhattuk, ezek közül a legismerősebb talán az amerikai Simpson család című animációs társadalmi komédiából lehet, ahol a főkarakter, Homer Simpsonnak kölcsönözte a magyar hangját parádésan.

A színművésznek öt gyermeke és négy unokája van. Legidősebb és legfiatalabb gyermeke között harminchat év a korkülönbség. Első felesége Egri Márta színésznő, majd Neumann Ilona, táncos, táncpedagógus volt. Harmadik felesége, Bakó Emese, harminc évvel fiatalabb nála, akivel két kiskorú gyerekük van.

Székhelyi Józsefnél még tavaly novemberben állapítottak meg az orvosok tüdődaganatot. Eleinte használt a kemoterápia, állapota javulásnak indult, ám idén májusban felfedezték, a daganat mégis nőtt, és áttéte lett. Júliusában gerincoperáción esett át.