Elmaradnak a premierek, de egyes mozik nyitva tartanak még

Elmaradnak a premierek, de egyes mozik nyitva tartanak még

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a száz fő feletti beltéri rendezvények tiltása miatt sok mozi bezárásra kényszerült, akadnak, akik létszámkorláttal továbbra is várják a nézőket. A Cinema City csütörtökön jelentette be, hogy létszám-korlátozással, de tovább működik, és ugyanez vonatkozik a Pólus Center Mozira. Óvintézkedéseket viszont tesznek: nemcsak korlátozott számban adnak el jegyeket, de több helyen is eleve csak minden második sort értékesítenek, így növelve a távolságot a nézők között.

A filmszínházak egyébként már egy ideje visszaesést tapasztalnak, plázamozikban sem ritka, hogy csak néhányan ülnek egy-egy vetítésen.

Hiába viszont, hogy a nagyobb hálózat is nyitva tart, a premierek ettől még elmaradnak. Csütörtökön jelentették be, hogy halasztják a Hang nélkül 2. premierjét, nem lesz látható március 19-étől a két évvel ezelőtti feszült horror folytatása. Egész más jellegű testhorror, illetve még inkább pszichológiai thriller-dráma a Nyelés, ezt jövő héten mutatták volna be. Premier előtti vetítések voltak már, itt láttuk mi is a filmet, kritikánkat hamarosan közöljük az egyedi hangvételű filmről.

Mivel ezt exkluzívan csak a Budapest Film hálózat tagjai vetítették volna, így ennek bemutatására a jelenlegi keretek között lehetőség sem lenne. A BuFi mozijai ugyanis teljesen bezártak, nem tartanak vetítéseket a Puskinban, a Toldiban, a Művészben, a Kinóban, a Tabánban és a Corvin moziban. Bár a különféle zárva tartások kapcsán határozatlan időről volt szó, de a Budapest Film Zrt. a közleményében azért említett konkrét időpontot: jelen állás szerint március 26-ig nem tartanak vetítéseket.

A Toldiban március 23. és 29. között tervezett Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál is csúszott, későbbi időpontban tervezik a megtartását. „Célunk, hogy egy későbbi időpontban mindenképp megrendezzük a 2020-as Friss Húst – járványügyi helyzettől is függően hamarosan bejelentjük az idei fesztivál alternatív időpontját. Hogy a nézőink addig se maradjanak rövidfilmek nélkül, a Friss Hús ideje alatt a fesztivál korábbi díjnyertes és klasszikus filmjeit online tesszük elérhetővé. A válogatást a Friss Hús honlapján és Facebook-oldalán lehet figyelemmel kísérni” – közölte a fesztivál.

Egy másik filmes vetítéssorozat viszont már fut: az Art+-ban rendezik meg a IV. Európai Filmhetet, amely az elmúlt évek legjobb alkotásaiból válogat, mindezt hatszáz forintos jegyárral. Újra látható lesz többek közt Az Arany Kesztyű, az Életem Cukkiniként, a Még egy nap élet, az Apró Mesék, az Egy nap és Az Univerzum története is. Az Art+ a szerdai közleményében azt írta: „Az Art+Cinemában a törvényi rendelkezésnek megfelelően 100 főben korlátozzuk a mozi és a kávézó területén egyidejűleg tartózkodó vendégeink számát. Ezzel együtt az ütemezett vetítéseket és programokat megtartjuk, a kávézó és mozi továbbra is nyitva van, s várja sok szeretettel régi és új vendégeit!” Az Art+-ban olyan filmek láthatóak továbbá jelenleg is, mint a Nyomorultak, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon vagy a Judy.

A bezárás mellett döntött viszont a Cirko-Gejzír, ami egyébként a megnevezése szerint Európa legkisebb mozija, és befért volna a száz fős korlátozás alá. A filmszínház viszont úgy döntött, a biztonság miatt egyelőre inkább nem fogad nézőket. A Cirko forgalmazóként működik, így elmarad az Inkább lennék özvegy, valamint a Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy bemutatója.

A siófoki Sió Mozi ugyan korábban azt közölte, hogy továbbra is működnek, ezt azonban péntek délután felülbírálva azt írták: „Egymást érik a bejelentések, mind a mozikkal szoros kapcsolatban álló gazdasági társaságok, mind a Magyar Kormány részéről. A mozi vezetősége a mai nappal úgy döntött, hogy a vendégeink biztonsága, a megváltozott gazdasági helyzet és a folyamatosan romló körülmények miatt a Sió Mozi bizonytalan időre felfüggeszti az előadások megtartását, és HATÁROZATLAN IDŐRE BEZÁR.”

A szegedi Belvárosi Mozi szintén szünetelteti működését, míg a csepeli Kultik viszont továbbra is nyitva tart a szükséges korlátozásokkal. Március 12-étől így terveznek: „előadásainkat egymástól időben elcsúsztatva indítjuk, így az egy-egy előadásra érkező illetve távozó nézők egymással nem találkoznak. A mosdókban kézfertőtlenítő, antibakteriális, vírusölő folyékony szappant helyezünk ki, a takarítást szintén ezekkel a szerekkel végezzük. A teremben a szabad helyekre mindenki átülhet, amennyiben úgy érzi komfortosnak.”

A pécsi Apolló Mozi a krízishelyzet miatt zárva tart, kiírásuk szerint nem lenne etikus továbbra is működniük. Ők március 16-tól, hétfőtől nem nyitnak ki.

A különféle programok, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók és vetítések elmaradása miatt felfüggesztette megjelenését a Pesti Est is. „Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg” – írta a lap.

Változtatásokkal, de tovább működik az Örs vezér terén található Sugár Mozi, ahol láthatóak még olyan nagyobb új filmek, mint az Emma, a Bloodshot, a Lassie hazatér, vagy a nemrég bemutatottak közül A láthatatlan ember, az Előre és A vadon hívó szava. „A nagy teremben oda ültök, ahova csak szeretnétek. A honlapon megjelenő 5 sor a hátsó 5 sor, így tudtuk a legegyszerűbben beállítani a 90 főt. Ettől függetlenül mindenki oda ül, ahova szeretne” – tájékoztatott Facebook-oldalán a Sugár egy érdeklődőt.