Elmúlik sok szép kis jelen – így búcsúztatták Máté Gábort tanítványai

Elmúlik sok szép kis jelen – így búcsúztatták Máté Gábort tanítványai

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egykori és jelenlegi tanítványai szerveztek meglepetést Máté Gábornak, aki szombat este állt őrséget a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél; közös énekléssel köszönték meg az egyetem kötelékéből 27 év után távozó mesterük munkáját. A megható pillanatokat a Katona József Színház kamerája is rögzítette. A videót Kazimir Annamari, a Katona József Színház munkatársa készítette.

https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/377276963262891/

Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében, továbbá azzal együtt, hogy a hallgatók céljaival egyetértek, 27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként – írta közleményében Máté Gábor, aki 27 év után döntött úgy, hogy a kialakult helyzet miatt otthagyja az egyetemet.

Az egyetemen lezajlott modellváltás, illetve Vidnyánszky Attiláék megjelenése óta már távozott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, illetve Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. Felmondott emellett az egyetem vezetése és a szenátus is.

Az egyetemet blokád alatt tartó hallgatók ma újabb akcióra készülnek, élőláncot szerveznek, mert így akarják eljuttatni az egyetem chartáját az Országházba.  Az élőlánc érinti majd a Színház-és Filmművészeti Egyetem épületei mellett az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarainak épületét, a Corvinus Egyetemet, a Március 15. teret és a Magyar Tudományos Akadémia épületét. A hallgatók úgy számolnak, ha ötezren csatlakoznak hozzájuk, elérhet az élőláncuk a Vas utcától a Parlamentig.