Elnyomás és lelkiismeret a budapesti dokumentumfilm-fesztiválon

Elnyomás és lelkiismeret a budapesti dokumentumfilm-fesztiválon

A Tisztogatók (The Cleaners) című német dokumentumfilm egyik jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyven alkotás, köztük hét rövid dokumentumfilm kapott helyet a január 28. és február 3. között zajló Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF) versenyprogramjában, amelynek a budapesti Cinema City Aréna mozi ad otthont. A seregszemle a közösségi médiáról szóló, Tisztogatók című német film vetítésével indul, az alkotás azzal szembesít, miként vált a közösségi média egy utópisztikus, összekapcsolt világ álmából a borzalmak terjesztőjévé. Hans Block és Moritz Riesewieck rendező felfedi, kik és miként próbálják megtisztítani az internetes oldalakat a legbrutálisabb tetteket megörökítő tartalmaktól.

A mustra egy hete alatt pedig Oscar- és Európa-díjra jelölt alkotásokból lehet válogatni, látható lesz Talal Derki Apákról és fiaikról című Sundance Filmfesztivál-győztese is.

BIDF - Budapest International Documentary Festival

🥁🎬☝ Jön, jön, jön a BIDF 2019 - Budapest International Documentary Festival! Meztelen valóság a filmvásznon | 01.28-02.03. | Cinema City Aréna Közel 40 díjazott, Magyarországon először vetített...

Korunk égető politikai és társadalmi kérdéseit feszegetik ezek a sokszor tabudöntő művek, elgondolkodtatnak és felkavarnak. Érkezik a Putyin szemtanúi című film Vitalij Manszkij rendezésében. Maszkij húsz évvel ezelőtt az orosz elnök propagandafilmeseként dolgozott, de amikor az ukrán származású rendező kiállt honfitársai mellett, a biztonsága érdekében el kellett hagynia Oroszországot, és Lettországba költözött. Nemrég egy két évtizeddel ezelőtt készült anyagot vágott újra, és az ebből készített egész estés dokumentumfilmmel saját lelkiismeretét kérdőjelezi meg.

A hatástlanító. Szaddám Huszein 2003-as bukása után a nyolcgyermekes édesapa, Fakhir (egyúttal az iraki fegyveres erők őrnagya) megszállottként küzd azért, hogy a Moszul körül hátrahagyott több ezer aknát hatástalanítsa. A katonatársai által készített megdöbbentő home videókon (amelyeket évekkel később Fakhir fia fedez fel), saját szemünkkel láthatjuk, hogyan ártalmatlanítja apja egy kés és egy drótvágó segítségével aknák ezreit. A folyamatosan életveszélyben lévő, halállal dacoló Fakhir tudja, mindaddig nem állhat meg, amíg a városban akár csak egyetlen akna is van, mert azért ártatlan emberek az életükkel fizetnének. (Svéd, rendező: Hogir Hirori. Február 1. 13.00; Február 2. 17.15.)

Apácaélet. Lengyelország legöregebb, XVIII. századi zárt, bencés kolostorának falai mögött már csak tizenkét, kilencvenes éveik közelében járó apáca éli különös életét. Idős koruk és a rohamosan változó világ ellenére továbbra is próbálják nap nap után betartani a több mint tíz évszázaddal ezelőtt megalkotott szabályokat. A történet főhőősei, Anuncjata és Benedykta nővér már 40 éve a kolostorban élnek. A két apáca vezeti be a nézőt a magas falak mögött megbúvó világba, mesélnek életükről és döntéseikről. Valódi színeiben, sztereotípiák nélkül mutatják meg a kolostor belső világát. (Lengyel, rendező: Michał Hytroś. Február 1. 20.15; Február 3. 10.30)

Az üres szoba. Egy órával azután, hogy az izraeli hadsereg Iritet és Ashert arról értesíti, hogy fiukat, Omrit, az Izraeli Haditengerészet tisztjét megölték, a gyászoló szülők azt kérik, hogy nyerjék ki fiuk spermáját. Céljuk, hogy később egy donor által adományozott petesejtet megtermékenyítve, egy béranyát „használva” gyermeket alkossanak, akit sajátjukként, szülőkként tudnának felnevelni. Tökéletesen egyedi eset, amelyre sehol a világon nem volt még példa. (Izraeli, rendező: Shirly Berkovitz. Január 31. 15.00; Február 3. 11.00)

Dakiborek szerint a világ. Daliborek ipari festő, amatőr horrorfilm-készítő, dühtől fűtött dalok szerzője és radikális neonáci. Már közel jár a negyvenhez, de még mindig az édesanyjával él. Gyűlöli a munkáját, a cigányokat, a zsidókat, a menekülteket, a melegeket, Angela Merkelt, a pókokat és a fogorvosokat. Utálja a saját életét is, de fogalma sincs arról, hogyan tudna változtatni. Amikor aztán anyjának új szerelmi kapcsolata lesz, Daliborek úgy dönt, hogy életében először ő is megpróbál párt találni magának. Vajon meg lehet e változtatni egy magányos férfi helyzetét, aki eddigi életét a gyűlöletnek és a hazugságnak szentelte? Tragikomédia az „egyszerű és tisztességes cseh emberekről”, akik Hitler után áhítoznak. (Brit, cseh, dán, szlovák, rendező: Vít Klusák. Február 2. 20.00; Február 3. 12.45)

Gettó Balboa. Szabó Zoli (21) 6 éve bokszol Sipos Misi (60) felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt Misire, aki az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket. Zoli apjával, mostoha-anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Ablakukból a kerület egyik leghírhedtebb utcájára látni. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi barátsága és segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi box világáig követi a két főszereplőt. (Magyar, rendező: Bogdán Árpád. Január 30. 11.00; Január 31. 20.00)

Nadia terhe. Az iPhone kamerák és a tolakodó riporterek kereszttüzében a 23 éves (azóta Nobel béke-díjas) Nadia Murad szívszaggató, és létfontosságú csatát vív a meggyötört jezidita közösségért, melynek tagjait tömegesen mészárolják le az Iszlám Állam fanatikusai. Nadia kénytelen újra meg újra felidézni a jeziditák és az önmaga által átélt borzalmakat, mert vallomása nélkül a világ – a szeme előtt zajló népirtás ellenére – tökéletesen közömbös marad. (Amerikai, rendező: Alexandria Bombach. Február 1. 17.30; Február 2. 19.45.)

Olvadó lelkek. A szibériai, sarkvidéki Norliszkban szinte lehetetlen élni. Kilenc hónapon át tombol a tél, a hőmérséklet pedig gyakran -60 fok. Amióta a város az egykori szovjet gulág hamvaiból feltámadt, a helyi élet középpontjában a világ első számú, rezet és nikkelt gyártó vállalata, a Norilsk Nickel áll. Több mint 180.000 lakos próbálja meg elviselni a körülményeket e külvilágtól elzárt, távoli településen. Miközben átlagosnak igazán nem nevezhető hétköznapjaikat nézzük a vásznon, a film költői képet tár elénk a szélsőséges körülmények között létező városról, amelynek minden lakója valamiféle kiút után kutat. (Francia, rendező: François-Xavier Destors. Február 2. 13.15; Február 3. 11.45)

Ratko Mladić pere. Ratko Mladicot, az egykori boszniai szerb tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék 2017. november 22-ei ítéletében népirtás és az emberiség ellen elkövetett bűntettek vádjában bűnösnek találta, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Mladicnak, az 1990-es években dúló boszniai háború egyik leghírhedtebb alakjának neve összeforrott az 1995-ös srebrenicai mészárlással – a II. világháború óta európai földön elkövetett legborzalmasabb bűntettel – amikor több, mint hétezer muszlim férfit és fiút mészároltak le. Az öt éven át készült film ez idáig soha nem látott közelségből mutatja be az ügyészeket, a védőket, a megjelent tanúkat és Mladic családját. Drámai történet az igazságról, a felelősségre vonásról és egy országról, amely véres múltját próbálja tisztára mosni. (Brit-norvég, rendező: Rob Miller, Henry Singer. Február 3. 16.00; Február 3. 17.45)

Szemben a vadállattal. A 14 éves Theo arról álmodik, hogy egy nap majd belőle is manadier lehet, olyan harcos, aki épségben el tud menekülni egy felhergelt bika elől. Mestere, Mickaël irányítása alatt elkezdi kitanulni a nem mindennapi szakmát. A nyár végéig szembe kell néznie álmával és a fenevaddal… (Francia, rendező: Emma Benestan, Adrien Lecouturier. Január 30. 11.15; Január 31. 16.00)

A versenyprogram díjairól rangos, nemzetközi szakmai zsűri – amelynek tagja lapunk munkatársa, Pethő Tibor is –, valamint nemzetközi, diákokból és nyugdíjasokból álló zsűri dönt.

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF)
2019. január 28.–február 3., Cinema City Aréna

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.