Eltávolították Orbán Viktor korábbi sajtófőnökét a Balassi Intézet éléről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök határozata értelmében, áthelyezésre hivatkozva június 20-án megszűnt Hammerstein Judit helyettes államtitkári megbízatása a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Ezzel együtt a Balassi Intézet éléről is leváltják Orbán Viktor egykori sajtófőnökét. Helyére Schőberl Márton Lászlót nevezte ki a miniszterelnök.

Hammerstein Juditot telefonon kerestük, de az egykori helyettes államtitkár nem kommentálta az eseményeket, nem árulta el, hogy milyen feladat vár rá a jövőben.

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között Hammerstein Judit a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. 2006-tól a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, 2007-ben a szabadságjogokat védelmező közéleti fórum, a Szabadság Kör alapító tagja volt. 2007-től a Budapest Analysis külpolitikai elemzőműhely szerkesztője, 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem jutott be az EP-be. Betöltött kultúráért felelős helyettes államtitkári pozíciót, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. 2014 óta volt a Balassi Intézet főigazgatója.

A Balassi Intézet-beli munkájáért élesen bírálta Hammerstein Juditot a Magyar Idők publicistája, Szakács Árpád a Kinek kulturális diktatúrája? című cikksorozatában. „Ha valaki végignézi a Balassi Intézet által meghirdetett programokat és a meghívott művészek listáját, arra a megállapításra juthat, hogy Magyarországon ma az SZDSZ a vezető kormányzó erő” – írta Szakács. A hírről elsőként beszámoló, kormányközeli Pestisrácok.hu szerint a főigazgató menesztése összefügg a cikkben leírtakkal, úgy tudják, „a Fidesz vezetői körében is kiverte a biztosítékot a Balassi Intézet”. Több más sajtóorgánum is összefüggést feltételez Hammerstein Judit leváltása és a Magyar Időkben megjelent cikk között. Az Index viszont úgy tudja, hogy a rendszeren belüli optimalizálásról van szó, Hammerstein Judit pedig miniszteri biztosként folytatja, és a jövőben is kultúrával foglalkozik majd.

Hammerstein utódja, Schőberl Márton László 2014 decembere óta a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, 2017-ben pedig rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett, de az nem világos, hogy pontosan hol is képviseli a magyar érdekeket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.