Erdélyben játszódik, skandináv jellegű és Szolnokon látható, mi az?

Erdélyben játszódik, skandináv jellegű és Szolnokon látható, mi az?

Krisztik Csaba a Valan – Az angyalok völgye című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Billy Wilder- és Huszárik Zoltán-klasszikussal, valamint a legizgalmasabb friss drámákkal vette kezdetét kedden Szolnokon az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál. Itt látható Bagota Béla új filmje, a skandináv krimik hangulatát megidéző Valan – Az angyalok völgye, aminek országos premierjét novemberben tartják. Múlt heti számunkban egyébként interjút olvashatnak a főszereplővel, Krisztik Csabával.

A versenyfilmeken túl találunk még magyar kötődésű mozit, miután leadják Roy Andersson nagy sikerű alkotását, aminek operatőri feladatát Borbás István és Pálos Gergely látták el. Az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről a rendezőtől megszokott abszurd sztori, aminek hangulatára készülhetünk a hamarosan érkező About Endlessness esetében is. A Velencei Filmfesztiválról két díjjal távozó film forgatása során egyébként szintén Pálos állt a kamera mögött. Borbás pedig jelen lesz a szolnoki fesztiválon, ahol arról tart mesterkurzust, milyen harminc éve együtt dolgozni a svéd rendezővel.

Az idei versenyben részt vevő tíz játékfilmből kettő a cseh történelemmel foglalkozik. Az elárult arany is érdekesnek ígérkezik, a némettől a szovjet megszállásig jutva, az igazán izgalmas viszont Robert Sedlácek filmje, a Jan Palach lesz. Az életrajzi dráma a kommunista elnyomás ellen küzdő, végül önmaga felgyújtását választó egyetemista utolsó hónapjait mutatja meg. Luis Ortega tavalyi fesztiválszenzációja, Az angyal jelölést ért Cannes-ban, a Goyán és a San Sebastianón is, most pedig Szolnokra jut el a véres melegsztori. Ha osztrák filmekre vagyunk kíváncsiak, akkor is érdemes a fesztiválra elnéznünk, hiszen itt lesz a rabszolgasorsot megmutató Angelo, valamint a Sigmund Freud és Franz Huchel dohánybolti eladó barátságát feldolgozó A trafikos.

A versenyfilmeken túl olyanokat nézhetünk még, mint Billy Wildertől A vád tanúja és a Legénylakás, Philippe de Brocától a Riói kaland vagy Tímár Pétertől a Moziklip. A vendégek között Borbás mellett ott lesz Gárdonyi László látványtervező (Moziklip, Mielőtt befejezi röptét a denevér), és Oliver Gerard író-rendező, aki dolgozott már együtt Louis Malle-lal és Orson Welles-szel is.

A mozgóképek látványvilágára fókuszáló rendezvényt először 1969-ben tartották meg Képzőművészeti Filmszemle néven. Ahogy köszöntőjében Demeter István fesztiváligazgató felidézte, a köztévé érdemben először és utoljára Brezsnyev halálakor foglalkozott az eseménnyel, mivel jobb ötlete nem volt a fél kontinenst sújtó „össznemzeti gyász miatt.” A fesztivál tavaly vette fel Alexandre Trauner nevét, ezzel tisztelegve az Oscar-díjas látványtervező, Trauner Sándor munkássága előtt. A mustra kedden délelőtt vette kezdetét a szolnoki TISZApART moziban, a nagyjátékfilmek mellett pedig láthatóak tudományos- és diákfilmek, illetve koncerteket is rendeznek. A legtöbb programon a részvétel ingyenes, a mesterkurzusokért viszont fizetni kell.