„Ez jelzés lesz, hogy hatalomátvételről van szó”

„Ez jelzés lesz, hogy hatalomátvételről van szó”

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiállunk az egyetemünk szabadságáért – ez volt olvasható azon a molinón, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai függesztettek ki az épületre a múlt hét végén. A hallgatók a tervezett alapítványi kézbe adás miatt tiltakoznak, ami várhatóan az intézményi autonómia csökkenését hozza majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég terjesztette a parlament elé az intézménynél a modellváltást szabályozó törvénytervezetet, ami létrehozná az egyetemet fenntartó új alapítványt. Ez kapná meg aztán ingyenesen az egyetem ingatlanát és vagyonát. Bódis József államtitkár pedig sietett egyértelművé tenni, hogy vannak a „vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatok.”

A tervek miatt közleményben tiltakozott a Magyar Játékfilmrendezők Szövetsége. A teljes szakmát lefedni szándékozó szervezetnek olyan tagjai vannak, mint Enyedi Ildikó, Pálfi György, Nagypál Orsolya, Reisz Gábor, Mészáros Márta vagy Ujj Mészáros Károly. „A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete szolidaritást vállal a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Az alkotás szabadsága számunkra a legnagyobb érték, s a művészeteket oktatni is csak ebben a szellemben lehet, ezért egy művészeti oktatási intézmény mindig független és szabad kell maradjon. Alapvető fontosságúnak tartjuk az Egyetem autonómiáját, kérjük a döntéshozókat, hogy biztosítsák a magyar kultúra, a magyar színház- és filmművészet utánpótlásának teljes szabadságát” – olvasható a kiadott állásfoglalásban.

Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete

– Már nem vagyok elnökségi tag, de a nyilatkozatot természetesen támogattam – fejtette ki megkeresésünkre Schwechtje Mihály rendező, akinek Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című filmje két éve aratott kritikai- és közönségsikert. A filmest arról kérdeztük, miként csorbulhat az egyetem függetlensége a jövőben, és lát-e reményt arra, hogy a tiltakozás eredményt érjen el.

A tiltakozás okairól Schwechtje elmondta: hagyományosan az egyetem jelöli ki a rektort, a szenátus terjeszti fel a nevét, a minisztérium pedig ezt ellenjegyzi. Ez az, ami viszont hónapok óta nem történt meg, miközben úgy érzik, sosem kapnak arra választ, hogy miért nem. Az alapítványi formában viszont már nem kellene a szenátus döntését elfogadniuk, helyette a félelmek szerint a politika döntené el, ki lehet rektor, ki nem.

– Olyan háromnegyed-egy éve indult egy egyértelmű lejáratókampány, ami a Gothár-ügyet igyekezett meglovagolni, miközben az nem is az egyetemen történt. Ezzel párhuzamosan olyan szavakkal dobálóztak, mint az identitásképzés, de valójában csak arról volt szó, hogy felülről akarják megmondani, mi történjen az egyetemen – fejtette ki lapunknak a rendező. Azt tapasztalták, hogy kérdésekbe csomagolva neveket is kezdtek köröztetni a kormánysajtóban, Vidnyánszky Attilát mint lehetséges utódot megnevezve például, miközben az SZFE-nek van egy szabályosan megválasztott vezetője, Upor László, akit a hatalom nem akar elfogadni.

Schwechtje szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy jelenleg semmiféle valódi párbeszédről, nyílt kommunikációról nem lehet beszélni. – Van egy ilyen mondásuk, hogy ők a szakma tekintélyeivel egyeztettek, de kik ezek? Én nem találkoztam egy hasonlóval sem, akire gondolhatnak, maximum két-három emberről lehet itt szó – tette hozzá a filmes. Úgy látja, inkább csak lebegtetik a dolgot, nem fogalmaznak a kormány részéről egyértelműen, „mintha egy másik helyen, másik asztalnál közben már dőlnének el a dolgok”.

Ha azt látják majd, hogy az alapítványi kuratóriumba egyértelműen hatalmi emberek kerülnek, olyanok, mint mondjuk Kálomista Gábor, az jelzés lesz a részükre: megtörtént a hatalomátvétel. Schwechtje szerint a szakma, az érintettek követelése egyértelmű: nem azt akarják, hogy a hatalom választ adjon, miért nem felel meg neki az egyetem által választott rektor, Upor László személye. Helyette köteles lenne elfogadni őt, hiszen mellette döntött az egyetem, így ez nem lehet nyitott kérdés.

Néhány nappal ezelőtt a SZFE több száz volt diákja írt alá egy nyilatkozatot, amiben az egyetem tervezett átalakítása ellen tiltakoznak. Egyúttal visszautasította az egyetemet ért vádakat, és minden olyan próbálkozást, ami kétségbe vonja emberi, alkotói és szakmai integritásukat. „Kérjük Magyarország felelős parlamenti képviselőit, hogy ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez. Hogy a kormány nem szakmai alapokon tervezi az úgynevezett modellváltást, az napnál világosabban kiderül a törvénytervezet súlyos ellentmondásaiból, a fél éve tisztázatlan, az intézmény alapvető működésére vonatkozó lényegi kérdések meg nem válaszolásából, a minapi parlamenti felszólalásokból, az alapos és szakmai munkát teljességgel kizáró időkeretből, ahogy abból is, hogy az egyetemünk jövőjét tárgyaló kulturális bizottsági ülésre nem engedték be az egyetem vezetőségének egyetlen képviselőjét sem” – olvasható a petícióban. Ezt olyanok írták alá, mint Ónodi Eszter, Enyedi Ildikó, Rév Marcell, Mácsai Pál vagy Pálfi György.

A Színművészeti jelenlegi hallgatói szintén közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben többek közt méltatlannak nevezték, hogy az egyetem vezetése is a sajtóból értesül arról: előre hozták az alapítványi tulajdonná válás időpontját. Elfogadhatatlan szerintük az is, hogy a minisztérium hónapokig nem reagált a december 2-án továbbított rektorjelölésről szóló jogszerű határozatra. A hallgatók is elutasítják a kormánysajtóban hangoztatott vádakat, miszerint az egyetemen ideológiai képzés folyna. A nyilatkozatot több mint kétszázan aláírták.