Ezen senki sem nyer, de mindenki veszít – Interjú Upor Lászlóval

Ezen senki sem nyer, de mindenki veszít – Interjú Upor Lászlóval

Upor László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keresztény és a nemzeti két olyan erősen emocionális hívószó, amely mozgósító erejű Magyarországon. Nyilvánvaló, hogy esetünkben nem a magyar nemzethez való tartozásról, nem a keresztény kultúráról, főleg nem a keresztény vallásról van szó, ezek most „politikai termékek” csupán – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Upor László. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember végén távozott vezetője szerint a hatalom nekik szegezett kérdése valójában annyi, hogy velük vagy ellenük vannak-e. – Állást kell foglalni a hűség kérdésében – mondta.

(...)

Upor László szavai szerint az egyetem kuratóriumát irányító Vidnyánszky Attila – mint annyi állás, felelősség, befolyás halmozója – „nem látja saját határait, csupán annyit észlel: van még a horizonton valami, ami nem tartozik a fennhatósága alá”. Ez kapzsiság, nem anyagi, hanem szellemi értelemben.

(...)

Annak kapcsán, hogy egy eseteleges kompromisszum után együtt lehet-e működni a kuratóriummal és az új vezetéssel, az oktató szkeptikus volt. Mint mondta, a világtörténelemben kevés példát találunk arra, hogy egy szinte végletekig eszkalálódott helyzetből összeomlás és kataklizma nélkül ki lehetne lépni. Összeomlást, pusztulást persze senki sem kíván. Ha mégis adódna valamiféle lehetőség a túlélésre, az a történelmi tapasztalat szerint hosszú és nagyon fájdalmas kibontakozással jár majd. A békés, boldog együttélésnek kevés esélyét látja.

A Színművészeti Egyetemen megélt utóbbi időszakot rémálomnak nevezte egy tévéinterjújában, de mikor kezdődött a rémálom? Miért éppen a keresztény és nemzeti identitás hiányával támadják az egyetemet és miért éppen most? Miért állhatott bárkinek is útjában a Színművészeti Egyetem, hogy ilyen vehemenciával törtek rá? Mi motiválhatja Vidnyánszky Attilát? Győzhet ő? Ha mégis megszületne a kompromisszum a kuratóriummal és az új vezetéssel, akkor ilyen súlyos háború után meg lehetne találni az együttműködés útját? Megy vagy marad Upor László? Ha nem sikerül az együttműködés, akkor ki tanít majd az egyetemen? Mit veszít a hazai színházi és kulturális élet, ha tönkremegy a Színművészeti Egyetem?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 9-én megjelent 2020/41. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!