Akiket agyonnyomott az Ütköző, avagy ilyen egy „vitaműsor” a NER-ben

Akiket agyonnyomott az Ütköző, avagy ilyen egy „vitaműsor” a NER-ben

Szánthó Miklós (Fotó: Alapjogokért Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor a miniszterelnök péntekenként a Kossuth rádióban mikrofont kap, abból a sajtóban nem azért lesz hír, mert Orbán Viktor érdekes, valódi kérdéseket tartalmazó diskurzusra vállalkozik, hanem mert abban a fél órában eligazít. Emiatt érthető törekvése és egyúttal szakmai bravúrja is a Kossuth rádiónak, hogy a hír- és háttérműsorokat egész nap erre építi. A kinyilatkoztatások ugyanis feltűnés nélkül sulykolhatók. Legutóbb, október 25-én is így történt, a magát vitaműsorként – „egy műsor, két szempont” – hirdető Ütközőben is ezt tárgyalták (itt visszahallgatható az adás).

Figyelemre méltó, ám eleve bukásra ítélt vállalkozás ez: a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kitüntetett feladattal bíró MTVA egy totálisan rendszeridegen műfajt próbál műsoron tartani. A NER alapját ugyanis a megkérdőjelezhetetlenség adja, a vitáknak legfeljebb a színfalak mögött van helye. Persze politikusi viták sincsenek, mivel a fideszes politikusokat „leszoktatták” erről. Ennek a következménye, hogy a NER-en legalább részben kívül eső szerkesztőségek is politológusokkal, újságírókkal, utcáról beesett véleménymondókkal, kormányközeli beszélőfejekkel erőlködnek.

Itt él a vidéki rádiózás a Kossuthon | Magyar Hang

Az Ütköző szóban forgó műsora azonban a szerkesztőségi értekezleten is elhasalt, mert a „két szempont” lényegében egy lett, csak két mikrofonban szólalt meg. Szánthó Miklós – a kormánypárti médiumokat tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója – és Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. ügyvezetőjének nézőpontja között észrevehetetlen volt a különbség függetlenül attól, hogy Hadházy Ákos méltatlan, obszcén feliratáról vagy a szíriai török offenzívát érintő magyar álláspontról esett szó.

A fővárosi politikai átrendeződés témája ráadásul mindenkit kibillentett a szerepéből: Boros szerint ugyanis a balliberális ellenzék látszatkormányozni fog, érdemi munka nem lesz; és csak a nemzeti kormány által rendbe rakott gazdasági hasznot költik el, majd csődben adják vissza a hatalmat. Szánthó az Origón megjelent írását reklámozta, Borost erősítette („városüzemeltetés nuku”), majd egy Facebook-bölcsességet – egyébként G. Michael Hopf-idézetet – parafrazeálva kijelentette: ha újra nehéz idők jönnek a fővárosban, újra kemény férfiakra lesz szükség.

A műsor e körülmények között is menthető lett volna egy szintig, ha Halász Zsuzsa műsorvezető a többször elhangzó „erről mit gondolnak?” kérdéseknél többre vállalkozik, vagy visszarántja a vendégeket, esetleg eljátssza az „ördög ügyvédjét”. Erre esély sem volt, mert a vendégek magukkal rántották: Szánthó parafrázisától hasra esett („nem tudok vitatkozni”; illetve „ahol egy Zene Háza vagy múzeum nem kell a budapestieknek, vagy az általuk megválasztott vezetőknek, az szomorú”). Közben a 4-es metró felemlegetésekor Halász pontosításnak szánt mondatával is barokkos túlzásba esett (a Demszky-korszakban csak ígérték a metrót, de Tarlós megépítette). Pedig Halásznak tapasztalatánál fogva a kisujjában is jóval több van.

Kivágva: Így törölnék Such György nevét a Magyar Rádió történetéből | Magyar Hang

A műsor nem szempontokat ütköztetett és hátteret világított meg, hanem politikai kommunikációs kontextusba helyezte a miniszterelnök reggeli nyilatkozatát. Az Ütköző vita nélkül nyomott agyon műsort, műfajt és szereplőket. A közszolgálati hagyományok és Orbán Viktor nyilatkozatai is többre érdemesek.

Ütköző, Kossuth rádió (2019. október 25.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/45. számában jelent meg november 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.