Fokozatosan térnek vissza a nézők a mozikba

Fokozatosan térnek vissza a nézők a mozikba

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hétvégén már 7544-en váltottak jegyet, azaz fokozatosan térnek vissza az emberek a mozikba – mutatta ki a Filmforgalmazók Egyesületének összesítése. Két hete, a nyitás után még csak 496-an tettek így, azaz ez a szám rövid idő alatt megtizenötszöröződött.

A négymilliomodik oltott után, május 1-jén nyithattak ki a többi kulturális intézménnyel együtt a mozik is, ugyanakkor egyelőre csak védettségi igazolvánnyal rendelkező embereket fogadhatnak. Tizennyolc év alattiak védettségivel rendelkező nagykorú rokonuk jelenlétében ülhetnek be a vetítésekre. Utóbbi lassan módosulhat azok után, hogy már 16-18 éveseket is oltanak, tehát nekik is lehet már védettségi igazolványuk.

Bár több helyen is azt írták a napokban, hogy egyetlen multiplex sincs még nyitva, ez valójában csak a külföldi tulajdonban lévő Cinema City-hálózatra igaz. (Pénteken a 24.hu is azt állította, hogy a védettségi miatt „egy mozihálózat sem nyit még ki”, de ez sem igaz. A HVG.hu időközben javította az erre vonatkozó részt.)

Az első új magyar film a mozikban a Spirál volt, ezt a hétvégén 1079-en nézték meg. A Melissa McCarthy-féle Szuperagynak 1461 nézője volt, a Monster Hunter: Szörnybirodalomnak 820, a premier előtt vetített Ígéretes fiatal nőnek pedig 173. Utóbbi filmnek nem ez volt a nyitóhétvégéje, két premier előtti vetítés volt összesen múlt hétvégén a Művész moziban, így a 173-as nézőszám inkább jónak mondható.

Amint lehetségessé vált a nyitás, a Budapest Film mozijai azonnal vetítettek is, azóta pedig fokozatosan nyitnak újra a helyek. Május 26-án újra kinyit a Cirko-Gejzír is, amely nagyszabású, több művészmozira kiterjedő fesztivállal készül a visszatérésre. Korábban itt még felújítások voltak, ezért is kellett várni, ahogy például az Art+ moziban jelenleg is zajlanak hasonló munkálatok.

A Cinema City-hálózat valóban kivár még az újranyitással, egyelőre még nem tudunk pontos dátumot, de rajtuk kívül lassan már mindenki újra fogad nézőket. A Budapesten belüli multiplexek közül megnyitott a Sugár, a Pólus vagy épp a Corvin, nagy vásznas vetítőtermek országszerte látogathatóak már, például Nagykanizsán, Balatonfüreden, Balassagyarmaton. Aki például az említett, Szuperagy című blockbustert szeretné megnézni, ma országszerte olyan helyeken teheti, mint az Ajkai Mozi, a debreceni és a salgótarjáni Apolló Mozi, a nagykanizsai mozi, a kaposvári Kultik, a kecskeméti Malom Mozi, a siófoki Sió Mozi, a Csepeli Mozi, a Corvin, a Lurdy, a Pólus, a Sugár vagy a nemrég szintén újranyitott Uránia.

Tavaly nyáron a nyitás hétvégéjén 1807-en moziztak, miközben akkor bárki beülhetett egy filmre, aki csak szeretett volna. A tavaly novemberi, utolsó nyitva tartó hétvégén 19 ezren látogattak mozikba.

Címkék: film, mozik