Fokvárosi animáció, japán–magyar barátság: elstartolt a KAFF

Fokvárosi animáció, japán–magyar barátság: elstartolt a KAFF

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen 1935-ig nyúlnak vissza Afrika animációs hagyományai, így bőven van honnan merítenie az idei, 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF). Az idei esemény vendége a kontinens, így válogatás lesz látható a Frenkel fivérek első produkcióiból, a Walt Disney-karakterekre emlékeztető Mish-Mish Effendivel a főszerepben. De találkozhatunk afrikai stop-motion munkákkal, illetve az ezredforduló utáni terméssel is.

Keletebbre is tekint a fesztivál, miután idén 150 éve jöttek létre a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok. Harmincöt éve animációs téren is barátkozunk: a kétévente megrendezett KAFF-hoz hasonlóan a Hiroshimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is 1985-ben jött létre. A fesztiválon a kortárs japán animációból válogatnak idén.

A fesztivál nyolc helyszínen zajlik június 19. és 23. között, és több mint háromszáz film lesz látható. A KAFF-fal párhuzamosan tartják a 11. Európai Animációs Játékfilm és Tv-Film Fesztivált, amin versenybe száll hat egészestés munka, huszonnyolc sorozatepizós és hat speciál.

A fesztiválzsűriben olyanokat találunk, mint A vörös teknőst rendező, Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit, vagy az Oscar-jelölt Ishu Patel indiai animációs rendező. Mellettük a Klasky–Csupo animációs stúdiót alapító Csupó Gábor, valamint a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke, Mohamed Ghazala tekinti még meg a filmeket. Dudok de Wit a munkásságáról mesterkurzust is tart, ahogy a készülő Toldi sorozatról előadást tart Jankovics Marcell, és tapasztalatairól mesél Csupó Gábor és Orosz István.

A 40 éves Pécsi Rajzfilmstúdió történetéről kiállítás nyílik, de láthatóak lesznek Csáki László krétarajzai, Bognár Éva Katinka illusztrációi, Horkay István plakátjai és Haui József képregényei is. A legkisebbek a Primanima animációs workshopján ismerkedhetnek meg vele, miként kell animációs filmet készíteni. Koncertet ad az 50 éves Kaláka, a Muzsikás, illetve a szenegáli és guineai táncosokból és zenészekből álló Ballet Szenegál.

Nagyon csúnyák a figurák, nem lesz népszerű – ezzel utasították vissza a Vízipók-csodapók alkotóit | Magyar Hang

Az idei fesztiválon leadják a Vízipók-csodapókból készült egészestés film idén bemutatott, digitálisan felújított változatát. A sorozat készítésének kulisszatitkairól nemrég írtunk cikket. A két évvel ezelőtti KAFF-on pedig Buglya Sándorral, Varsányi Ferenccel és Mikulás Ferenccel igyekeztünk körüljárni a magyar animáció helyzetét.