Folytatják a sztrájkot a SZFE oktatói

Folytatják a sztrájkot a SZFE oktatói

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötvenegy napja van annak, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói sztrájkba kezdtek az egyetemi autonómia visszaállításáért és sérthetetlenségéért. Pár nappal a sztrájk kezdete után a fenntartó kuratórium bíróságon támadta meg a sztrájkkövetelések – és ezáltal az egész sztrájk – jogszerűségét. A tanárok Zoom-sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az első fokon, majd másodfokon, majd újra elsőfokon tárgyalt ügyben a napokban bírósági döntés született, és a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkkövetelések jogszerűek, ezért a sztrájkot folytatják.

„51 napja kezdtük a sztrájkot, azóta a minisztérium semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség” – mondta el Forgács Péter tanár, az SZFE sztrájkbizottságának tagja.

A sztrájkot úgy folytatják, hogy közben vigyáznak arra, nehogy kárt szenvedjenek a hallgatóik. Úgy vélik, az SZFE új vezetésének képtelen és alaptalan állításával ellentétben a félév érvényes, a tanórákat továbbra is megtartják, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online Zoom-konferenciák formájában.

Karsai György, a doktori iskola vezetője szerint az új kancellár és az egyetem törvénytelenül kinevezett rektorhelyettesei, vélt vagy valós sérelmeikért 100 tanáron és 500 diákon állnak könyörtelen bosszút a járványidőszak kellős közepén. Minden eszközt megragadnak arra, hogy akadályozzák az oktatást, és kárt okozzanak a hallgatóknak: az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik, de még az oktatói Neptunt is letiltják. „Már nemcsak az egyetemi autonómiánk, de az egyetemi oktatás is végveszélyben van. Mi tanárok úgy sztrájkolunk, hogy tanítunk, erre kötelez minket a munkaszerződésük, és ezt várják tőlük a hallgatók is” – fogalmazott Karsai. „Ennek a kuratóriumnak, ami a nyitottságról és továbblépésről beszél, egyetlen komoly törekvése van, tönkretenni az egyetemet. Folyamatosan félre akarják vezetni a közvéleményt, ennek pedig az értelmét nem lehet megtalálni.”

A SZFE oktatói szerint a kuratórium és az új vezetőség azzal vádolja őket, hogy tárgyalási ajánlataikat rendre elutasítják, ezzel szemben a valóság az, hogy a sztrájkbizottság ötven napja hiába kéri és követeli, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások jogszerű követeléseikről, melyek a következők.

  • 1. Felszólítják a fenntartót és a munkáltatót, hogy fejezzék be a károkozást és a hallgatói szerződések megsértését, ennek érdekében állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.
  • 2. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  • 3. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  • 4. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  • 5. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  • 6. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  • 7. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

A Zoom-sajtótájékoztatón Csató Kata egyetemi tanársegéd, a sztrájkbizottság tagja elmondta, tudomásuk szerint Szarka Gábor kedd óta ül bent a Vas utcai épületben, úgy tudják találkozókat, megbeszéléseket tartanak az adminisztratív dolgozóknak, a sztrájkoló oktatókkal viszont csak levélben érintkeznek, a legutóbbi ilyen a félév érvénytelenítéséről szóló levél volt. Mindeközben kulcsra vannak zárva az épületek, de a portaszolgálat működik, a diákok, egyesével, kizárólag engedéllyel mehetnek be a kollégiumban hagyott holmijaikért, a parkoló is le van zárva, az oktatók ide már nem állhatnak be.

A november 6-i fenntartói intézkedést, miszerint az egyetemen felfüggesztik az oktatást, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg, többek közt a Hallgatói Önkormányzat véleményezési jogát sérti a rendelkezés, ezért a Hallgatói Önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet. Németh Gábor oktató elmondta, hogy nem tudják értelmezni Szarka Gábor azon döntését, hogy az elmúlt félévet nem tekinti érvényesnek. „Akkor lehet egy hallgató esetében ez a kijelentés igaz, ha az illető hallgató az össze tárgyát nem teljesíttette. Globálisan, az egyetemre nézve ez a kijelentés teljesen értelmezhetetlen” – fogalmazott Németh.

Mint kiderült, kérték az Oktatási Hivatalt, hogy erősítsék meg Szarka ezen levelet, de ez azóta sem történt meg. A közelgő vizsgaidőszakkal kapcsolatban elhangzott, az online vizsgáztatást megtervezték, amíg a Neptunhoz nem tudnak hozzáférni, addig kis kockás füzetben vezetik a jelentkezéseket.