Folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói október 5-től, hétfőtől folytatják a múlt héten megkezdett sztrájkot – jelentették be egy szombat délutáni sajtótájékoztatón az egyetem Vas utcai épülete előtt. A tájékoztatásból kiderült: a munkabeszüntetés első napján, október elsején, a kuratórium ügyvédje is részt vett a sztrájkbizottsággal történt tárgyaláson, ám aznap sajtóközleményben jelezték, befejezettnek tekintik az egyeztetést. Mint az SZFE-dolgozók részéről tett bejelentésben elhangzott: nyolc sztrájkkövetelésből kettőre tettek ajánlatot;az egyiket, a január elsejétől beígért 15 százalékos bértömeg emelést azonban a sztrájkolók nem tekinthetik teljesített követelésnek, mert mint hangsúlyozták: ezt ugyanis nem a kuratórium, nem az új vezetés ígérte meg, hanem a minisztérium még a vonatkozó törvény elfogadásakor.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Hat követelésre nem kaptak semmilyen választ, ahogy a sajtóközleményre írt válaszlevelükre sem kaptak hivatalos reakciót. Ugyanakkor a szombati sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet, hogy a munkáltató köteles tárgyalni a sztrájkbizottsággal. A tájékoztatóból az is kiderült, a sajtóban megjelent számokkal ellentétben az állományban lévő tanároknak összesen 78 százaléka vett részt a sztrájkban. Mint jelezték, folyamatban van a sztrájkalap létrehozása, egyúttal azokra is gondolnak, akik szolidárisak, de nem vesznek részt a munkabeszüntetésben, hogy a jelenlegi átmeneti időszakban nekik se kelljen semmilyen anyagi hiányt szenvedniük.

Közben szombaton öt magyarországi egyetemvárosba, így Debrecenbe, Pécsre, Kaposvárra, Szegedre és Egerbe indult fáklyás váltófutás. Mint mondták, 150 futó 1100 kilométeren át viszi az öt fáklyát, a cél pedig az, hogy egyszerre érkezzen meg a láng mind az öt városba. A tervek szerint a fákláyt váról vasárnap 16 órától Debrecen a Kossuth téren, Pécsett a Széchenyi téren, Kaposváron a Kossuth téren, Szegeden a Dugonics téren, Egerben pedig az Eszterházy téren, míg a fővárosban a Szabadság téren tartanak szolidaritási demonstrációkat és ünneplik az autonóm felsőoktatásért vívott küzdelmet.