Gary Lineker politikai színezetű posztjai miatt feladta pártatlanságát a BBC?

Gary Lineker politikai színezetű posztjai miatt feladta pártatlanságát a BBC?

Gary Lineker (Forrás: Gary Lineker Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gary Lineker az angol labdarúgó válogatott egykori sztárcsatára, a '90-es olaszországi világbajnokság négygólós állócsillaga jelenleg a brit közszolgálati adó, a BBC legjobban fizetett sztár szakkommentátora. Nem ő mondja be a híreket, minő meglepő, focit szakért, ezért évi 1,75 millió fontot kap a szorgos brit adófizetők pénzéből.

Gary Lineker szeret posztolni a közösségi térben, elsősorban a Twittert részesíti előnyben. A Leicester City, a Barcelona és többek között a Tottenham egykori klasszisa pedig posztjaiban előszeretettel szeret gúnyolódni a brexit káros hatásain aggódókon.

A BBC-nek volt egy közösségi médiás irányelve, amely szerint a munkatársak nem nyilvánulhatnak meg részrehajlóan politikai (vagy politika szempontjából érzékeny) témákban. Nos, a brit bulvárlap, a Daily Mail beszámolója szerint úgy tűnik, Gary Lineker kedvéért feladta ezt a pártatlanságát az arra mindig patikamérlegen érzékeny brit közszolgálat. A BBC múlt héten adott ki új irányelvet, ebben pedig elkülönítették a hírműsorokban dolgozó kollégákat, akiknek továbbra sem szabad megnyilvánulnia politikai kérdésekben, helyesen, nem mondhatnak sarkos véleményt se pró, se kontra.

Nem úgy az alacsonyabb „rizikófaktorú” munkatársak, például a sportkommentátorok vagy tudományos, műszaki műsorok munkatársai, akikre ez a megnyilvánulási tilalom immár nem vonatkozik. Az új szabályokra reagálva Bill Cash konzervatív képviselő azzal vádolta meg a BBC-t, hogy sutba dobta a pártatlansági irányelvét Lineker miatt.

És ehhez mit szól maga az érintett? Egyelőre nem tudni. Ezzel kapcsolatban korábban is voltak azonban „gondok”, amire 2017-ben például nemes egyszerűséggel így reagált: „Szabadúszó vagyok, és arról a …-ról beszlek a Twitter-profilom, amiről csak akarok!”

Ha pedig Lineker, érdemes megnézni, miket tudott fénykorában, itt egy összeállítás a legszebb góljairól.

Gary Lineker, Links [Best Goals]

"He loved the penalty area. Do you remember his sprint? He left behind all the defenders and went alone in front of the opposing goalkeeper and and scoring became an easy game for him." (Hernan Crespo about Gary Lineker) Music: Lifelike - Nightwalk