Halász Judit, Szabó Győző, Hajdu Szabolcs, Enyedi Ildikó – Folytatódik a kiállás a színművészetisek mellett

Halász Judit, Szabó Győző, Hajdu Szabolcs, Enyedi Ildikó – Folytatódik a kiállás a színművészetisek mellett

A Színművészeti „elbarikádozott” bejárata 2020. szeptember 1-jén (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Úgy gondoltam, ki kell állnom, úgy is mint a Színház-és Filmművészeti Főiskola tiszteletbeli hallgatója 42 éve, és nem hagyhatom szó nélkül azokat a méltatlan támadásokat, amelyek a magyar színházművészet legfontosabb, legértékesebb emberei ellen történtek, köztük Székely Gábor ellen is” – mondta Halász Judit Jászai Mari-díjas színésznő az ATV híradójának. Halász Judit szerdán délután a Vígszínház két másik művészével, Hegyi Barbarával, és Majsai-Nyilas Tündével állt őrséget a Színművészeti Egyetemen.

A fiatalokat illetően úgy fogalmazott, hogy nekik van igazuk, mindig a fiataloknak van igazuk. – Akkor is, hogyha én nem mindig értem őket, akkor is, hogyha nincs elég tapasztalatuk, akkor is, ha másképp akarnak valamit, mint ahogy én gondolom, mert az övék a jövő és az övék a friss szellem is – nyilatkozta a színésznő.

Szabó Győző is őrködött a Vas utcai épületénél, noha nem volt az egyetem hallgatója. Emellett Réczey Zoltán grafikussal közösen megtervezte a szolidaritás pólóját, amelyen sárga alapon a piros-fehér kordoncsíkok láthatók, ezekből kétszáz darabot ajándékozott a diákoknak. A színész a 24.hu-nak az SZFE körül zajló helyzettel kapcsolatban kifejtette, akad olyan szereplője a történetnek, akit egyáltalán nem érdekel, hogy kinek milyen sérüléseket okozott. – Azt érzékelem, hogy Vidnyánszky Attilát egy percig sem rendítette meg, hogy a színházi világ legnagyobb tekintélyei, mesterei most önként kivonulnak a színészképzésből. Azok, akik évtizedeken át rajzolták meg a színházi szakma ívét. Ez tényleg nem tűnik fel neki? Vagy tényleg ennyire beleszarik az egészbe? Hát nincs lelkiismerete? – hangsúlyozta Szabó Győző, aki nem vitatja a változás, megújulás fontosságát, de véleménye szerint ezt így biztosan nem lehet végrehajtani. – Vidnyánszky Attila legurított egy apró hógolyót a lejtő tetejéről, és most már megjósolhatatlan, hogy a hatalmassá duzzadt hógömb hova fog becsapódni, és kiket fog letarolni – mondta.

Nem szakmai kérdésekről van szó egyelőre, és nem is ideológiáról. Ez a kezdetektől fogva politika – ezt már Hajdu Szabolcs filmrendező fogalmazta meg a közösségi oldalán. –Modellváltás = a Színház és Filmművészeti Egyetem kiszervezése állami hatáskörből a szűk hatalmi elithez köthető érdekcsoport kontrollja alá. Vidnyánszky Attila úgy beszél erről, mintha ez egy természeti jelenség lenne, vagy isteni akarat, melyet a társadalomnak egyszerűen csak tudomásul kellene vennie. A konfliktusért felelős politikusok miután beröffentették a motort, hátraléptek és maguk elé parancsolták Vidnyánszky Attilát, hogy játssza el a ’szakmai vita’ mimikrit – írja Hajdu, aki szerint a kívülállók számára az SZFE ügye szakmai csetepaténak tűnik, a rendező szerint azonban egyértelműen politikai érdekek állnak a háttérben. – Vidnyánszky Attilának jelen pillanatban egyetlen kérdésre kell válaszolnia: Mit gondol az egyetemi autonómiáról? – fűzte hozzá.

Enyedi Ildikó, az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című film rendezője, aki több kollégájához hasonlóan felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban beszélt arról, hogy ők most a diákoktól tanulnak, hisz ezek a fiatalok most a fantasztikus, tiszta és pokoli energiákat kívánó erőfeszítést tesznek meg az egyetemi autonómia visszaszerzéséért. – Ezek a fajta veszélyek, amelyekkel most ezek a fiatalok szembesülnek, azt hiszem még bőven abba a kategóriába tartoznak, amely megerősíti az embert, nem az életük forog veszélyben. Ha a rendszer megjegyzi a neveket, hát akkor megjegyzi. Ha ez kockázat, akkor kockázatosan kell élni! – fogalmazott Enyedi.

A rendező arról is szólt, hogy Vidnyánszky egy ideje politikus, sem mint rendező. – Egy politikus szemrebbenés nélkül mondja ugyanannak az ellenkezőjét is egy hét múlva, ha az van hasznára. Vidnyánszky most már olyan gyors ütemben váltogat az őszinte odafordulás és a bagázsozás, illetve a nemzetközi háttérhatalmazás között, hogy lassan követhetetlen. Olyan ez, mint amikor menet közben szétrázódik egy karosszéria. (…) Egy politikusnak nincs vesztenivalója, mert arra tette fel az életét, hogy szűk csoportérdekeket képviseljen bármi áron. Kivéve persze, ha (bármilyen nemű) államférfi, akiből jó lenne, ha lenne nekünk. De egy alkotó embert ez kikészít. Ő kereste, ő ment bele a csalánosba, de ettől függetlenül talán fel se fogja, mennyivel többet veszíthet, mint azok a minisztériumi zakós emberek, akik így betolták őt – mondta.

Mindeközben az Index megújult szerkesztőségének adott interjút Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatója, akivel kapcsolatban korábban felmerült, hogy a SZFE-t felügyelő kuratórium tagja lehet, de egyes pletykák arról szóltak, akár az elnöki posztot is megkaparinthatja. Végül ezt a feladatot Vidnyánszkyra bízták.

Kálomista a portálnak elmondta, véleménye szerint a diákoknak nem feladata, hogy az egyetem működését felügyelő kuratórium összetételével foglalkozzanak. – A diákokat felveszik, tanulnak, diplomáznak, elmennek. (..) Azt elfogadom, ha egy diák ragaszkodik a vezető tanáraihoz, és azt akarja, hogy ha már nála kezdett, akkor ő is vigye végig, de akkor legyen ez a követelés. Arról ne döntsön, hogy ki taníthat, kit enged be, és kit nem. Valamilyen rendszerben kell működni, jelenleg nem látok rendszert, nem helyes, hogy ennyire befeszültek az álláspontok – fogalmazott.

A nemzetközi szolidaritással kapcsolatban elmondta, sajnálatosnak tartja, amikor magyar filmesek világgá szaladnak a sérelmeikkel. – Olyan általam is nagyon tisztelt Oscar-, Golden Globe- meg mindenféle díjas világhírű művészek vállalnak szolidaritást egy magyarországi egyetem ügyével, akik az ügy részleteit, de szerintem a lényegét sem ismerik. Nem hiszem, hogy korrekt és helyes magatartás, amikor a velencei filmfesztiválon, kihasználva egy meghívást, már az SZFE-történettől is elszakadva a komplett magyar kormányt lehet sárral dobálni. Ha fontos számukra az egyetemi autonómia, akkor fontos lehetne Magyarország autonómiája is. Elintézhetnénk ezeket a játszmákat mi magunk, külső beavatkozás nélkül – szögezte le.

Kálomista kifogásolta azt is, hogy míg az egyik oldal mellé most felsorakozik a szakma egy része, Vidnyánszky oldalán meg kevesen állnak ki. – Ismerős és ismert kollégákat látunk Kötcsén koccintgatás közben, évadnyitókon ünnepelve, és hasonló jeles alkalmakon, de most valahogy keveseknek halljuk a hangját. A konzervatív oldal számára szervezett eseményeken lelkesen vesznek részt, ott nagyon bátrak is, de a nyilvánosság előtt már nem olyan merészek” – mondta Kálomista.