Hat év után bezárni kényszerül a Mozsár Műhely

Hat év után bezárni kényszerül a Mozsár Műhely

Fotó: Mozsár Műhely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Forrásaik kimerülése miatt hat év után bezárni kényszerül a Mozsár Műhely. A föggetlen színjátszóhely 2016 szeptemberében nyílt meg, közleménye szerint pedig idén júniusban zárja kapuit. Eddig a Nagymező utcai Mozsár Bisztró (későbbi Keménydió Étterem) emeleti termében működtek, nyitóprodukciójuk, a Beszélő levelek pedig rendkívül népszerűvé vált a közönség körében.

Az idei évadban kilenc premierrel jelentkeztek még, ezeket nyílt pályázat keretében választotta ki a működtető Független Színművészetért Alapítvány. – A változatos kínálatban szerepelt kortárs magyar és külföldi dráma, újragondolt klasszikus és gyerekelőadás is, valamint kiemelt szerepet kaptak a különböző művészeti ágakat ötvöző produkciók, mint például a 100 szóban a város Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor előadásában, vagy a három színésznő (Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa) ötletéből született Kortalan kortárs című színházi-irodalmi sorozat – olvasható a közleményben.

Az elmúlt években olyan társulatokkal és szervezetekkel működtek együtt, mint a KV Társulat (Terike&Irén) és az Orlai Produkció (Élet.történetek.hu), valamint itt volt látható Orosz Ákos első rendezése (Homokember), és Szilágyi Bálint több munkája (Karnyóné, Szócső), valamint a Nyáry Krisztián írásai alapján készült Így viszik át. Az utóbbi évadok legsikeresebb előadásai közé tartozott Mészáros Piroska egyszemélyes előadása, a Call Girl, a Gabriel García Márquez kisregénye alapján született Bánatos kurváim emlékezete Hegedűs D. Géza előadásában, valamint a Portugál levelek című produkció Földes Eszter főszereplésével.

A tao-támogatás lehetősége annak 2018-as megszűnéséig biztos hátteret jelentett a játszóhelynek, ezt követően viszont folyamatos bizonytalansággal kellett szembesülniük. Bár friss pályázóként beléptek az NKA pályázati rendszerébe, de hiába, három egymást követő évben sem kapott működési támogatást a Mozsár Műhelyt működtető alapítvány. A tao pótlására hivatott többlettámogatási pályázatokon pedig csak minimális összegeket tudtak nyerni, ezek a költségeik töredékét fedezték csak. A járvány is tovább nehezítette a helyzetüket, az idei pályázatok nyomán pedig az NKA működési pályázatán ismét nulla forintot ítélt számukra a szakmai bizottság, míg a többlettámogatási pályázat eredményére 2021 novembere óta hiába vártak.)

A Mozsár Műhely búcsúelőadása 2022 június 7-én lesz: Megyeri Léna tánckritikus, a Mozsár Műhely művészeti vezetője és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös, Lábujjhegyen című tánc- és zenetörténeti előadássorozatának utolsó epizódját láthatja a közönség „A jövő tánca – zenés-táncos kortársaink” címmel.