Hatvanéves Madonna, a modern pop egyik legnagyobb hatású női előadója

Hatvanéves Madonna, a modern pop egyik legnagyobb hatású női előadója

Madonna a Rebel Heart Tour egyik fellépésén a belgiumi Anversben 2015. november 15-én (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hihetetlen, de igaz: Madonna 60 éves. Hat dalba sűrítettük a pop talán legnagyobb élő női ikonjának a zenei karrierjét.

Kevés olyan ember él a Földön, aki ne ismerné legalább egy dalát. A popzene mellett többek között a színészetben, divatban, vagy épp gyerekkönyv írásban is jeleskedő előadó hivatalosan Madonna Louise Ciccone néven 1958. augusztus 16-án született a Michigan állami Bay Cityben. A New Yorkba kerülő fiatal előadó miután a Breakfast Club és az Emmy zenekarokban dobolt, gitározott és vokálozott, 1982-ben szerződött le a Sire Records lemezkiadóval, hogy a következő évben saját szólólemezt adjon ki.

Ez lett a névadó Madonna, amit 1984. novemberében a Like a Virgin követett. Az albumnévadó szám, illetve a lemez – többek között olyan dalokkal még, mint a Material Girl – pedig pillanatok alatt a sztratoszférába lőtte a gyakorlatilag divattrend meghatározóvá, igazodási ponttá váló énekesnőt.

Madonnában mindig is az volt a legizgalmasabb, hogy albumról albumra képes volt megújulni, mind külsőleg, mind belsőleg, mind pedig zeneileg. A Like A Virgin után 1986-ban jött a True Blue és az azon szereplő Papa Don't Preach, ami szintén komoly sikert aratott.

Az előadó – aki kétségtelenül nagyon komoly hatással volt a nők színpadi elfogadására, popiparon belüli elismertségére – igen kemény kritikákat kapott az 1989-es Like a Prayer című lemezének címadó daláért. Ma talán már meg sem botránkozunk a videón, de akkor sokan ezt nem így gondolták. Az idő viszont az előadónak dolgozott, hiszen ebből az albumából végül világszerte több mint 15 millió példányt adtak el az évek folyamán.

Karrierjének újabb meghatározó állomása a húsz éve megjelent Ray of Light, amely első gyermeke születése után készült el. Remekül eltalált váltás volt, mert az akkor már a negyvenhez közeledő popdíva bebizonyította, hogy az egykori lázadóból képes úgy váltani az anyai szerepre, ami még véletlenül sem erőltetett részéről a zenei arculatára nézve sem. Az albumcímadó mellett pedig olyan lassú slágerrel (Frozen) is előjött, amely az ezredforduló tájékán elképesztően jól állt neki.

Újabb mérföldkő volt a 2003-as American Life lemeze, amely egyrészt egy tudatosan összeállított konceptalbum volt, másrészt pedig részben önmagának az 1980-as években képviselt értékrendjét is kritizálta. A dalok közé pedig felkerült a Die Another Day, amely az azonos című James Bond mozifilm 2002-es epizódjának a betétdala volt. A szám rendkívül megosztotta a kritikusokat, hiszen Golden Globe-ra és Grammy-díjra, ugyanakkor az Aranymálna-díj legrosszabb 2002-es filmzenei kategóriájában is nevezték.

A lemezre épülő hatodik Madonna globális koncertturnéja, a Re-Invention World közben a 2004-es év legnagyobb bevételt termelő turnéja lett a maga 125 millió dollárjával.

A 2000-es évek közepének talán egyik legjobb diszkószámával jött közvetlenül az American Life után 2005-ben a Confessions on a Dance Floor című lemez. A Hung Up pedig Madonna talán egyik legjobb táncdala, semmi kétség, nem igen akad olyan száma, amire ennyi remix készült volna.

Sok kritikus egyszerűen csak a nagy visszatérésének titulálta az albumot. S szó se róla, Madonna sokadjára bizonyította, mindig tud újat mutatni, például akár tánckoreográfiában is, ráadásul mindezt közel az ötven felé.

Az eddig két férjet – Sean Penn színész (1985-1989) és Guy Ritchie filmrendező (2000-2008) – is elfogyasztó Madonna legutóbb bő három éve adott ki nagylemezt, a Rebel Heart a tizenharmadik albuma volt a sorban. Sok kritikus ismét az előadó nagy megújulásaként írt róla. Elkészültében társproducerként olyan zenészek vettek részt, mint Diplo, Kanye West, vagy az épp nemrég váratlanul és igen fiatalon elhunyt Avicii, s olyan ismert emberek, zenészek tűntek fel, mint az egykori profi bokszoló, Mike Tyson vagy Nicki Minaj, Nas és Chance the Rapper zenészek.

Az albumot azonos nevű turnéval mutatta be, miközben bő harminc évvel a háta mögött ismét bizonyította, hogy a vizualitásban is tud még megújulni. Arról nem is beszélve, hogy a digitális letöltések és zenemegosztók korában is egy év alatt egymilliót adtak el ebből a lemezéből.

A hatgyermekes – akik közül kettő saját, négy adoptált – popdíva persze sokkal, de sokkal több remek slágert jegyez, amiket ugyan itt most nem vettünk elő, viszont érdemes akár újra feleleveníteni és meghallgatni, ha már ilyen szép kerek évforduló van.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.