Hiába tüntettek, a Parlamentben megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

Hiába tüntettek, a Parlamentben megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délelőtt megszavazta az Országgyűlés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartásba kerülését, ennek értelmében szeptember 1-től vagyonának kezelője a minisztérium helyett az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lesz. Mindeközben az Országház előtt az intézmény diákjai, művészek közös énekléssel tiltakoztak a döntés ellen.

Noha a Jobbik és a DK három módosító javaslatot nyújtott be, ezeket azonban az Országgyűlés leszavazta. A törvényről szóló szavazást két részletben tartották, mivel minősített többségű és egyszerű többségű része is van a jogszabálynak. Előbbit 135 igen, 60 nem, utóbbit 131 igen, 61 nem szavazattal fogadták el a képviselők. A kétharmados többségre a fenntartó alapítványnak átadott vagyonnal kapcsolatos pontok elfogadása miatt volt szükség.

Mint ismert, a kormány előbb a Corvinust, majd másik hat felsőoktatási intézményt (Állatorvostudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Soproni Egyetem) adott alapítványi fenntartásba. A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos modellváltás mellett a kormány a hatékonyabb működést hozta fel érvként, de az elmúlt időszak történései egyértelműen mutatják, hogy az SZFE politikai támadások kereszttüzébe került a Gothár Péter elleni zaklatási ügy miatt. Emellett az egyetemet azzal is vádolják, hogy ott az oktatás kizárólag a nemzettudattal ellentétes ideológiai nézetek mentén folyik.

Fontos adalék, hogy az állam az egyetem kérését félresöpörve nem adott haladékot az SZFE-nek az átalakítás végrehajtására, miközben a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem esetében eltekintettek a 2021. január 1-jei határidőtől, ráadásul az SZFE esetében határidőt 2020. szeptember 1-re változtatta.

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr nyílt leveléhez a törvényjavaslat ellen tiltakozó több mint kétszáz neves magyar művész csatlakozott: mások mellett Udvaros Dorottya, Molnár Piroska, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Gáspár Sándor, Almási Tamás, Csomós Mari, Korniss Péter, Szakonyi Károly. Erre válaszul az Origón 74 kormánypárti művész és színházigazgató követelte az SZFE beszántását, és azt, hogy Semjén Zsolt ne vonja vissza a törvényt.

Karácsony Gergely főpolgármester a tüntetésen

Szomorú délelőtt száz merész diákkal/Vártalak kedvesem valódi vitával/Álmokat kergető pénteken délelőtt/Kérésünk hintaja nélküled visszajött/Azóta nem olyan többé az egyetem/Könny csak az italom, elfogy a türelem/ Szomorú egyetem. Ezeket a sorokat is elénekelték a parlamenti szavazással egy időben az Országház előtt demonstráló színművészetis diákok és művészek, de megjelent Karácsonyi Gergely főpolgármester is. Felemelő és egyben szomorú pillanat volt, ahogy a szavazás pillanatában a több száz emberből álló tömeg közösen járta el az ördög útját, de a diákok nem adják fel az egyetemért folytatott harcot. Mint mondták, ez csak az első figyelmeztetés volt, nemsokára újabb akcióval készülnek, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét az egyetem kiszolgáltatott helyzetére.

Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a tüntetésen

Mindeközben Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a 24.hu-n pénteken megjelent interjúban arról beszélt, mindegy, hogy Vidnyánszky Attila mögött áll-e a hatalom az SZFE ügyében, az esély a tisztességes elbánásra a rendező szerint nem nagy. „Némi mozgásterünk azért talán van, mikor tárgyaló delegációnk a kuratóriummal, ha kineveződött, elkezdi megvitatni az új szervezeti és működési rendet. Akkor derül majd ki, hogy mekkora mozgástere van a szenátusnak, a rektornak” – fogalmazott Ascher, aki szólt arról is, hogy az egyetem sem tiltakozna ilyen hangosan a modellváltás lehetősége ellen, ha nem zajlana évek óta módszeres hadjárat sajtóban, nyilatkozatokban ellenük. „Ha nem szívatnának bennünket fél éve a rektori poszt visszatartásával, ha nem lennénk sok éve módszeresen kivéreztetve – ez még a szocialista kormány alatt kezdődött egyébként, az első 70 millió az ő saruk, a további százmilliók már az utolsó tíz év dicsősége” – mutatott rá Ascher Tamás.

Azt még nem tudni, hogy ki kerül az egyetemet fenntartó alapítvány élére, de Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a Népszavának adott interjúban csütörtökön arról beszélt, „megszólították, hogy vegyen részt a Színház-és Filmművészeti Egyetem átalakulása után létrejövő alapítványi kuratóriumban.” Egyes pletykák azonban arról szólnak, hogy Kálomista Gábor filmproducer, a Thália Színház igazgatója kerülhet erre a posztra.