HIRDETÉS
Szapolyai János magyar király a Wesselényi-féle összeesküvés egyik résztvevőjeként kivégzett Nádasdy Ferenc 1663-as nürnbergi Mausoleum Potentissimorum Regum c. munkájában megjelent metszetén

Tényleg a saját tejfakasztójába halt bele Szapolyai János magyar király?

Nagy buli volt 480 éve az erdélyi Szászsebesen. A féktelenséget jól jellemzi, hogy két úr a párbajozásig ment. De vajon ez okozta-e az utolsó nem Habsburg magyar koronás fő végzetét? Mit mondanak a szemtanúk? Történelmi oknyomozás.
Harckocsis egyiptomi íjász Kr. e. 1355-ből (Forrás: Kairói Múzeum)

A lovaglás egyik legkorábbi bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

A bronzkori andronovói kultúra egyik temetkezési helyén végzett újabb vizsgálatok szerint az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek.
A harmadik útállomás az Edo (ma Tokió) és Kiotó közötti országúton, háttérben a füstölgő Aszama tűzhányóval Kejszaj Ejszen (1790–1848) fametszetén

Egy japán vulkán miatt éheztek Nyugat-Európában

1110-ben elsötétült a Hold, egy érdekes történelmi-tudományos oknyomozással most kiderítették, mi okozta a szokatlan jelenséget. Egyre több mindent tudnak meg a kutatók arról, milyen hatással volt egy-egy tűzhányó tevékenysége az éghajlatra, a környezetre és a populációra.
A ma régészeti parkként működő bibliai Lakis főkapuja (Fotó: Wilson44691)

Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál

Noha a források gyakran említették, egészen mostanáig nem találtak erre utaló kézzel fogható bizonyítékot.
Ablonczy Balázs: Ismeretlen Trianon

Mi lett volna, ha nem ölik meg Tisza Istvánt?

Ablonczy Balázs legújabb kötete a feldolgozó munkához, a Trianon „ismeretlenségében” való személyes kutakodáshoz nyújt segítséget.
Szarka László (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Trianon végleg felébresztett bennünket

Miért nem tudunk szabadulni a trianoni zsákutcából? Vár-e bármiféle jövő a határon túli magyarságra az asszimiláción túl? Erről beszélgettünk Szarka László történésszel.
Trianon elleni tüntetés a budapesti Szent Gellért téren 1929-ben (Fotó: Fortepan/Album009)

Reménytelenül a trianoni zsákutcában

A trianoni zsákutca, a trauma máig fogva tart minket, szabadulni eddig sem dühödt próbálkozásokkal, sem radikális önmegtagadásokkal, sem romantikus illúziókkal nem sikerült.
Horthy-plakát valahol Magyarországon 1943-ban (Fotó: Fortepan/Saly Noémi)

Egy apolitikus államfő felelőssége – Ungváry Krisztián könyvéről

Horthy Miklós értékelése meglehetősen széles skálán a hérosztól a patás ördögig húzódik. Kétségtelen, hogy „nehéz feladat a kormányzó kusza értékrendjének rekonstruálása”.
I was Francis Moly. Szerk.: Fejérdy András.

Előkerült a sokak által keresett második világháborús visszaemlékezés

Az 1944. október 15-én lezajlott háborús kiugrási kísérletnek volt egy, a szélesebb hazai közönség előtt máig ismeretlen szereplője.
Horthy Miklós 1941-ben Nyíregyházán (Fotó: Fortepan)

Acélseprűs liberáldemokrata

Hogyan lett a közbeszédben a Horthy-fasizmusból előbb korlátozott tekintélyuralmi parlamentarizmus, aztán pedig fasizmus és demokrácia egyszerre?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Legolvasottabb