Kőkorszakbeli rágógumiból nyertek ki DNS-t

Kőkorszakbeli rágógumiból nyertek ki DNS-t

Natalija Kasuba/Stockholmi Egyetem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerrel nyertek ki tudósok emberi DNS-t egy 10 ezer éves fakéregből. A nyírfából lehántott anyagot az átmeneti kőkorban, mezolitikumban a mai Svédország nyugati partjainál élő halászó-vadászó népcsoportok tagjai ragasztóanyagként használták, ám a hatékony alkalmazáshoz egy darabig a rágógumihoz hasonlóan rágták, így hagyva évezredeket túlélő nyomot a kérgen.

Per Persson és Mikael Manninen, az Oslói Egyetem kutatóinak eredménye a talált tárgy érdekességén túl azért különösen izgalmas, mert a régiót érintő középső kőkorbeli népvándorlásokról eddig viszonylag szerény tudásanyaggal rendelkeztek a tudósok. Kevés emberi maradvány került elő, és még amit sikerült is feltárni, olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudtak használható DNS-mintát venni belőlük. Használati tárgyak bőségesen kerültek elő, és ezekből arra lehetett következtetni, hogy a Skandináv-félsziget déli, dél-nyugati részébe keletről, a mai Oroszország területéről érkeztek népcsoportok. A tárgyak formájára alapozott elméletet azonban eddig nem sikerült DNS-mintával alátámasztani.

A

Huseby Klev nevű lelőhelynél, Svédország dél-nyugati részénél

1990 óta folynak ásatások, ám eddig használható maradványokat

mindez idáig nem találtak. A

most felfedezett nyírfakéreg a tulajdonosaik nyálát tartalmazták,

amelyből a kutatóknak sikerült DNS-t kinyerni. A vizsgálatok

szerint a kőkorszakban többen is osztoztak egy rágógumin, hiszen

a kérgen talált nyál alapján három embert azonosított, két nőt

és egy férfit. Ez azt is jelenti, hogy az eszközökön mindkét

nem tagjai dolgoztak.

Bár a Huseby Klev eddig talált eszközei keleti származásra utaltak, a DNS-ek nem igazolták a feltételezést, hiszen a nyál gazdái sokkal inkább dél-nyugatról kerülhettek a mai svéd partok közelébe.

Az Időgép rovatunk további cikkeiért pedig ide érdemes kattintania.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.