HIRDETÉS
HIRDETÉS

Romsics Ignác: A régi autokratikus hagyományhoz nyúl vissza a kormány

Szerző: | 2020. szeptember 21., 20:30 | Időgép

Romsics Ignác (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ugyan a reformkor óta jelen van a nyugati demokrácia ideája, ám tényleges demokratikus hagyományokkal kormányzati szinten alig rendelkezünk. A rendszerváltás előtti időkből csupán az 1918–19-es és az 1945 utáni elvetélt kísérleteket lehet felidézni. Úgyhogy amikor a hatalommegosztást garantáló intézményeket kiüresítik vagy éppen felszámolják, akkor a régi autokratikus hagyományhoz nyúlnak vissza – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Romsics István.

A történész a tankönyvek egységesítése és újraírása kapcsán arról beszélt, hogy „a mai helyzet az államszocializmus korára kezd hasonlítani, amikor mindig csak egyféle tankönyvből lehetett és kellett okulni. Én ezekből tanultam, és jól emlékszem egyoldalú, nagyon sokszor félrevezető és primitív indoktrinációs jellegükre”.

„Soha nem fogom leírni, hogy a Horthy-rendszer demokráciának vagy fasizmusnak tekintendő, és soha nem fogom elhallgatni azt, hogy a Károlyi-kormány minden naivitása és tévedése ellenére demokratizálni, és nem szétverni, hanem megmenteni akarta az országot” – mondta az őt ért támadások kapcsán.

Mi a baja a kormányzatnak a történészekkel, a Magyar Tudományos Akadémiával? Mit szolgálhat a történelem ideologikus átírása, Szakács Árpád támadásai? Mit tettek a szabadkőművesek? Kiderült-e végre, miért támadta meg Romsics Ignácot az antiszemitizmus vádjával 2012-ben Gerő András? A válaszokat és a teljes interjút keresse a Magyar Hang szeptember 18-án megjelent 2020/38. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/38. számban? Itt megnézheti.

Címkék: Horthy Miklós, Horthy-kor, interjú, Romsics Ignác, szabadkőműves, Szakács Árpád, történelem


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest