Különleges helyekkel várják a Régészet napja idei érdeklődőit

Különleges helyekkel várják a Régészet napja idei érdeklődőit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A különleges helyek központi téma mentén rendezik meg idén a Régészet napját, amely péntektől vasárnapig lelőhely-látogatásokkal, bemutatókkal, előadásokkal, szerepjátékokkal, tárlatvezetésekkel és számos egyéb programmal várja országszerte az érdeklődőket. A Régészet napja idén is az Európai régészeti napok európai rendezvénysorozathoz kapcsolódik, így a magyarországi események felkerülnek az Európai Régészeti Napok központi európai honlapjára is – közölte az MTI-vel a Magyar Régész Szövetség.

A különleges helyek tematikája magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt és felfedezett szakrális hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel vagy akár egy teljes lelőhellyel vagy településsel is. Külön hangsúlyt kaphatnak azok a helyek, amelyek köré egykor és most is közösségek szerveződtek és amelyek különlegességükkel, kisugárzásukkal segíthették és segíthetik létrehozóik és fenntartóik kohézióját és akár megújulását is. – Szóba jöhetnek továbbá olyan, a régészeti örökség ápolása szempontjából értékes helyszínek is, mint a múzeumok vagy éppen a közösségi régészet színterei – közölték a szervezők.

A Régészet napjához csatlakozó intézmények az ajánlott témakörhöz kapcsolódóan és a járványügyi helyzethez alkalmazkodva tervezik rendezvényeiket: ahol ez biztonságos, ott minél több élő, kültéri, esetleg beltéri programot is szerveznek. A különleges helyek témakör jó lehetőséget teremt régészeti tematikájú túrák és kirándulások szervezésre is. Ahol élő találkozásra nincs mód, ott a szakemberek a tavalyihoz hasonló online eseményekkel kapcsolódnak az idei programokhoz.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kínál többnapos elfoglaltságot gyerekeknek és a régészet iránt érdeklődő felnőtteknek egyaránt, így a tudományos előadások és kerekasztal-beszélgetés mellett arra is lesz lehetőség, hogy rendhagyó eszközökkel testközelbe hozzák a régmúlt állatait, de lesz vaskorba ültetett szerepjáték is.

A Budapest Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeuma virtuális előadással várja az érdeklődőket, míg a BTM Vármúzeuma több kirándulást, lelőhely-látogatást is szervez a főváros középkori lelőhelyeire, tárlatvezetésükön pedig a lovasíjászat történetével lehet megismerkedni az őskortól a középkorig.

Pécsett vezetett sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a római kori Pécset, így két – egyébként nem látogatható – sírépítmény is megtekinthető lesz. Utóbbiakat június 19-én 17 órától ingyenes, exkluzív idegenvezetésen ismerhetik meg az érdeklődők. Közölték: a római kori Pécs ókeresztény temetőjének területén a 20. század első felében feltárt két épülete a Püspöki Palota épülete és a Székesegyház délnyugati tornya között helyezkedik el a föld mélyén.

Az egyébként látogatóktól elzárt emlék szombaton Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régészének vezetésével lesz látogatható. Vasárnap Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában címmel szintén 17 órától indul rendhagyó, ingyenes séta, amelynek során során az egykori római kori város és vonáskörzetéhez tartozó fontosabb épületek helyét kereshetik fel az érdeklődők idegenvezető segítségével. A szombati és a vasárnapi programokra regisztrálni szükséges az info [at] pecsorokseg [dot] hu címen. a városban egyébként még a mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményeit is meghallgathatja a közönség, személyesen a feltáróktól.

Bozsokon közben kiderül, hogy a Kalapos-kövek alkalmasak lehettek-e csillagászati megfigyelésekre a vaskorban, Esztergomban régészeti kalandjáték várja a legifjabbakat, Egerben az érdeklődők kinyomozhatják, hogy miként kerülhetett viking kard a Kárpát-medencébe, de drón- és hagyományőrző bemutatóknak is szemtanúi lehetnek.

Nyíregyházán a népvándorlás korának bronzöntési fortélyaival lehet megismerkedni kísérleti régészeti bemutató keretében. Székesfehérváron, Tácon és Szolnokon a család minden tagjának szóló, egész napos szórakozást kínálnak előadásokkal, tárlatvezetésekkel, hagyományőrző bemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal és sok játékkal. Régészeti lelőhely-látogatással, túrával egybekötött előadásokkal csalogatják a régészet iránt érdeklődő közönséget Hatvanban, Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Orosházán, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Tatán is.

A teljes programkínálat a Regeszetnapja.hu weboldalon érhető el.