Ifjú szuperhősök és a háború sújtotta Jugoszlávia embertelensége a mozivásznon

Ifjú szuperhősök és a háború sújtotta Jugoszlávia embertelensége a mozivásznon

Jelenet a Branka című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 1-jétől ismét elárasztják a fővárosi mozikat a rövidfilmek, kezdődik a 17. BuSho Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál. Minden korábbinál több magyar filmet neveztek idén, most először fordult elő a fesztivál történetében, hogy a magyar alkotók voltak többségben. Kilencvenhárom hazai rövidfilm érkezett be, ezeket mind bemutatják a panoráma szekcióban.

Az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF) nem volt könnyű dolga a friss animációkat illetően, a korábbiakkal szemben ezúttal csak két blokkot tettek ki a versenyben lévő rövidfilmek. A BuSho esetében szerencsére nem merült fel hasonló probléma, a versenyprogram szokás szerint tizenöt órát tesz ki. Ebbe négy kísérleti, tizenhat animációs és ötvenegy fikciós film került, összesen hetvenegy alkotás.

A versenyprogram izgalmasabb magyar résztvevői közé tartozik Nagy Borbálától a Pannónia dicsérete, amiről korábban már részletesebben is írtunk. A közállapotokat szatirikusan bemutató filmben több olyan szereplő felbukkan, akiket mozgóképen ritkán láthatunk: ilyen Janklovics Péter humorista vagy épp Nyáry Krisztián lánya, a cikkeivel az elmúlt időszakban felbukkanó Nyáry Luca. És szokásosan jók a filmben Rainer-Micsinyei Nóra vagy épp Tompa Eszter. Szórakoztató, helyenként túltolt alkotást látunk, ami igazán nagyot akkor üt, amikor nem a nagypolitikának próbál beszólni, hanem elénk tárja az iskolai magányt, a másikkal szembeni közönyt, folyamatos sürgölődést, feszültségkeltést.

Szintén izgalmas az Agapé, amit meghívtak a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába is. A Gryllus Dorka főszereplésével készült filmben egy tizenéves filmőrült és egy negyvenes egyedülálló nő ismerkedik meg, hamarosan pedig arra jutnak, hogy több közös van bennük, mint hitték volna. Kapcsolatuk egyre bonyolódik, valószerűtlen irányt vesz. A Beleznai Márk rendezte filmben felbukkan Kenéz Ágoston és Egri-Rónay Benjamin is.

Márton Dániel korábbi filmjével, a Rossz színésszel már bizonyított, a rendkívül szórakoztató, eredeti rövidfilmet pedig a Film.hu az évtized legjobbjának is választotta. Friss rendezésében, a Ligában ifjú szuperhősöket látunk, akik a mindennapos családi veszekedések helyett a fantázia világába menekülnek. Márton egyébként vágóként közreműködött egy másik versenyfilm, a Branka készítésében is. K. Kovács Ákos rövidfilmje drámai történet a háború sújtotta Jugoszláviáról és arról, hogyan rabolták el súlyos hazugságokkal anyák tucatjaitól a gyereküket.

A versenyfilmek nemzetközi mezőnye is izgalmasan alakul: bemutatják a brit The Devil's Harmony-t, a francia Sheep, Wolf and a Cup of Tea-t vagy a holland Mirage-t. Utóbbi festői képekkel operáló kísérleti film egy férfi belső vívódásairól, míg a francia Marion Lacourt munkája izgalmas animációs csemege.

A megnyitó augusztus 31-én este volt az Olasz Kultúrintézetben, a vetítéseknek pedig előbbi mellett a Puskin mozi, az Art+ és a Cervantes Intézet ad helyt. De lesznek programok Sopronban és Szegeden is. Tavaly a határzár miatt kénytelenek voltak otthon maradni sokan, akik máskülönben jöttek volna, idén viszont szerencsére nem merült fel hasonló gond, számos külföldi alkotó jelezte részvételi szándékát. A szombati díjkiosztó előtt visegrádi tematikus nappal zárják majd a fesztivált, de lesz a héten olasz, portugál és német rövidfilmes válogatás is.