Ismeretlen Dürer-képre bukkanhattak Bécsben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több évszázados szennyeződés alatt bújt meg az a rajz, amit a szakemberek Albrecht Dürernek tulajdonítanak. E szerint a nürnbergi reneszánsz mester életrajzában nem említett látogatást tehetett Bécsben.

A falfestményt a püspöki portál zárt tornácán fedezték fel, a székesegyház oldalában egy olyan helyen, amely most üzletként szolgál. A finom vonalvezetésű, gipszre készült rajz, mely Szent Margitot, Szent Katalint, és Ausztria egyik védőszentjét, Szent Leopoldot ábrázolja, feltehetően 1505 körül készülhetett. A kutatók szerint a két női alakot készíthette Dürer. A szokatlan mű egy triptichonos oltárkép, mely tökéletesen illeszkedik a tornác felépítéséhez és stílusához. Szent Leopold ábrázolása egy ismeretlen művész munkája lehet, mely pár évvel később, 1510 körül kerülhetett a falra a triptichon alatt található predellával együtt.

Szent Margit ábrázolása a bécsi Szent István-székesegyház falán. Forrás: Dombauhütte zu St Stephan

Teljes egyetértés azonban nem született még a mű forrását illetően: Bernd Euler-Rolle, az Osztrák Szövetségi Műemlékek Hivatalának igazgatója szerint a vázlat minősége Dürert idézi, míg a katedrális úgy véli, a két női alak kétségtelenül Dürer körétől származhat. Erwin Pokorny, a bécsi művészettörténész a The Art Newspapernak pedig úgy fogalmazott, Dürer egyik tanítványa, munkatársa sem használhatott ilyen virtuóz ecsetvonásokat a vázlatok megalkotásánál, csakis maga a mester.

Az eddigi ismeretek szerint csak a nürnbergi városháza nagytermének falfestményét tulajdonították Dürernek, melyet 1521-ben tervezett a németalföldi mester, a képet azonban asszisztensei készítették el. A falképet 1630-ban lefestették, a mű az 1945-ös bombázások során pedig végleg megsemmisült.

Dürer ausztriai kitérőjével kapcsolatban az egyik elmélet, hogy a művész 1505-ben Nürnbergből Velencébe tartó utazása során tehetett látogatást Bécsben. A British Museum tulajdonában lévő női alakot ábrázoló Dürer-rajz, mely Dél-Ausztriában készült, is ezt a teóriát támasztja alá. Dürer a feltételezések szerint barátját, Conrad Celtes humanista tudóst látogathatta meg, aki 1497-től 1508-as haláláig élt Bécsben. Celtes amúgy Dürer Tízezrek mártíromsága című 1508-as képén szerepel a művész mellett.

2021 tavaszán a londoni National Gallery kiállítást rendez Dürer útjai: egy reneszánsz művész utazásai címmel. A mostani felfedezés fényében kérdés, miként foglalkoznak majd ezen a tárlaton Dürer esetleges bécsi látogatásával. Ha a reneszánsz festő valóban meglátogatta a várost, azt is érdekes lenne megvizsgálni, befolyásolta-e őt Bécs művészete, és jelenléte milyen hatással lehetett a bécsi művészekre.