Itt az ideje moziba menni

Itt az ideje moziba menni

Cirko-Gejzír

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa legkisebb mozija, a Cirko-Gejzír többek között a közönség összefogásának köszönhetően élte túl a koronavírus-járvány miatti nehéz időszakot, május 26-tól pedig újra izgalmas filmekkel, premier előtti vetítésekkel várja a közönséget. 

A mozik újranyitásának örömére május 27. és 30. között rögtönzött fesztivállal várják a közönséget. Az Ideje moziba menni! elnevezésű mustrán szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm premier előtti vetítésével várják a közönséget. A fesztiválhoz 22 mozi csatlakozott, köztük hat budapesti művészmozi (Cirko-Gejzír, Corvin, Kino, Művész, Puskin, Tabán), valamint 16 vidéki filmszínház. 

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – érzékenyen és abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése.  Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy intim hangulatú dokumentumfilm enged betekintés korunk egyik legjelentősebb képzőművészének alkotási folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba.

Címkék: mozi, koronavírus, nyitás