Káel Csabának üzen a filmszakma: „a jövőbeli elsőfilmeseket is bizonytalanságba sodorják”

Káel Csabának üzen a filmszakma: „a jövőbeli elsőfilmeseket is bizonytalanságba sodorják”

A korábbi, 4. Inkubátor Program nyertesei, balról jobbra: Fazekas Máté Bence, Mayer Bernadette, Dér Asia, Csáki László, Felszeghy Ádám, Szilágyi Fanni. Azóta bizonyítottak. (Fotó: Posztós János/Magyar Nemzeti Filmalap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Inkubátor Programban hozott, három filmtervet ellehetetlenítő döntés felülvizsgálatára kérik a filmszakma képviselői Káel Csabát. Az elsőfilmes programban résztvevők, illetve számos filmes szervezet írta alá a csütörtökön a sajtóhoz eljuttatott nyílt levelet. Mindezt azok után, hogy a héten több lap – köztük a Magyar Hang – beszámolt az érintett produkciók támogatásának – eddig példa nélküli – megvonásáról. Az Inkubátor Program a pályakezdő alkotók támogatását célozza, töredék pénzből készíthetik el első filmjüket fiatal rendezők. Az elmúlt években számos színvonalas, fesztiválkedvenc munka született a programban, köztük olyanokkal, mint az Egy nap, a Zanox, a Kilakoltatás, a Veszélyes lehet a fagyi, a Könnyű leckék vagy a Virágvölgy

Az érintettek nem kaptak arra elfogadható magyarázatot, miért döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) a három projekt visszautasítása mellett. További egy filmet ráadásul a tévéfilmes döntőbizottsághoz utaltak át. Felmerült, hogy esetleg a témaválasztás állt a dolog mögött: Rudolf Olivér Anyám, a szörny című filmjében felbukkan egy drag queen, Berényi Andor Könnyű álom című filmje pedig egy strómanról szól. Az NFI a Telex megkeresésére a héten azt válaszolta, „a 2015-ben indított Inkubátor Program számos változáson ment keresztül az elmúlt években, ugyanakkor sosem volt automatikus a gyártási támogatás. A pályázati kiírásban szerepelt, hogy a Filmintézet illetékessége arról dönteni, hogy filmszínházban (mozifilm) vagy médiaszolgáltatásban (tévéfilm) bemutatandó alkotásként nyújt-e támogatást pályázati úton a filmterveknek, a legutóbbi pályázati kiírás a döntőbizottságoknak előzetes jóváhagyási jogkört biztosít. (...) Az NFI Filmszakmai és Televíziós Döntőbizottsága az Inkubátor Program 7.0-ban készülő filmalkotások forgatókönyve és a Pitch Fórum prezentációi alapján megvizsgálta a filmalkotások megvalósíthatóságát, és ez alapján hozta meg döntéseit. A Könnyű álom, az Anyám a szörny és A gondozó című filmtervek további megvalósítását nem támogatja a Filmintézet és erről értesítette a pályázókat.”

„Az Inkubátor Program jelenlegi és egykori alkotói, valamint a magyar filmszakma képviselői értetlenül állunk a Döntőbizottság határozata előtt, melyben a szakmai zsűri és közönség döntését felülírva, az Inkubátor 7.0 program öt nyertes filmtervéből három megvalósulását nem kívánja támogatni. Az alkotók a program keretei között 2021 októbere óta fejlesztik a filmterveiket, a program nyerteseiként pedig 2022 májusa óta már annak tudatában dolgoztak a nagyjátékfilmjeik előkészítésén, hogy azok a Nemzeti Filmintézet biztos támogatásával készülnek el” – olvasható a filmesek nyílt levelében. Úgy látják, az NFI a döntésével veszélybe sodorta az eddig ismert Inkubátor Programot. Nemcsak ellehetetlenítve ezzel a több mint másfél éve a programban alkotó három rendező filmjének elkészítését, de a jövőbeli elsőfilmeseket is teljes bizonytalanságba sodorva.

„A program nyolcéves fennállása alatt elkészült rendkívül alacsony költségvetésű filmek jelentős sikereket hoztak a Filmintézetnek, a filmszakmának és a magyar kultúrának, belföldön és külföldön egyaránt. De ami még ennél is fontosabb, a program egyedülálló módon indította el rengeteg tehetséges elsőfilmes karrierjét. Ezért az ellehetetlenített helyzetbe sodort játékfilmek-tervek producerei párbeszédet kezdeményeztek a Döntőbizottság egyik tagjával, azonban érdemi indoklást és válaszokat nem kaptak. Annyit sikerült megtudni, hogy megváltozott az eljárási rend az Inkubátor Programban, a Döntőbizottság mostantól a Filmintézet által korábban felkért független szakmai zsűri és a közönség döntését felülbírálva határoz a filmek támogatásáról – gyakorlatilag értelmetlenné téve az eredeti zsűri munkáját” – olvasható a nyílt levélben, melynek jegyzői azt kérik, a Filmintézet bírálja felül a döntését, és indítson el a programot érintő szakmai konzultációt.

A nyílt levél teljes szövege itt olvasható

A nyílt levelet a következő inkubátoros alkotók, illetve filmszakmai szervezetek írták alá:

Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta, Szilágyi Zsófia, Zurbó Dorottya, Dudás Balázs (Inkubátor 1.0)
Bakony Alexa, Hartung Attila, Kárpáti György Mór, Nagy Zoltán, Visky Ábel (Inkubátor 2.0)
Grosan Cristina – Rainer-Micsinyei Nóra, Kis Hajni, Lőrincz Nándor-Nagy Bálint (Inkubátor 3.0)
Csáki László, Dér Asia, Fazekas Máté, Szilágyi Fanni (Inkubátor 4.0)
Moldovai Katalin, Baranyi Benő, Csoma Sándor, Szabó Mátyás (Inkubátor 5.0)
Breier Ádám, Csaba Bálint, Sós Bálint Dániel, Podhradská Lea (Inkubátor 6.0)
Berényi Andor, Rudolf Olivér, Kungl Zsigmond (Inkubátor 7.0)
Jakab Juli, Nagy V. Gergő, Zabezsinszkij Éva (az Inkubátor Program jelenlegi és egykori konzulensei)
Kenesei Edina, Petrovits Genovéva – producerek (Inkubátor 7.0)

Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete (AHD)
Független Magyar Producerek Szövetsége
Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE)
Magyar Animációs Producer Szövetség (MAPSZ)
Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA)
Magyar Film- és Videovágók Egyesülete (HSE)
Magyar Hangalkotók Egyesülete (HSAS)
Magyar Hangmérnökök Társasága (HAES) jogutódja