Katonatisztet küld a kormány, hogy rendet tegyen az SZFE-n

Katonatisztet küld a kormány, hogy rendet tegyen az SZFE-n

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 1-től a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik a színművészeti egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. – értesült a 444 .hu.

A hírportál emlékeztet, hogy az egyetemek gazdasági irányításáért 2015 óta a miniszterelnök által kinevezett kancellárok felelnek. Az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) esetében Orbán Viktor először Vidnyánszky Attila munkatársának egyik feleségét, Papp Csillát jelölte erre a posztra, azonban a komoly tiltakozások miatt, ezt a döntését visszavonta. Így egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba, aki korábban a veszprémi egyetemen tanított, majd az ELTE és az OSZK informatikai vezetője volt. A 444.hu úgy tudja, Vonderviszt jó viszonyt tudott kialakítani az intézmény vezetőivel, sőt a vizsgaelőadásokat is rendszeresen látogatta. Megbízatását 2017-ben hosszabbították meg három évre, Vidnyánszkyék azonban a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára.

A Telex csapata úgy értesült, hogy Szarka mai kinevezése után megpróbált bejutni az SZFE Vas utcai épületébe, de az egyetemet blokád alatt tartó diákok nem engedték be, ezért egy közeli kávézóban tárgyalt az egyetem képviselőivel.

Szarka Gábor a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, így lett  Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, később pedig miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatóként tevékenykedett.