Klasszikusokra és régi vígjátékokra sújt le a PC-bíróság

Klasszikusokra és régi vígjátékokra sújt le a PC-bíróság

Jelenet az Elfújta a szél című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rabszolgaság bemutatásának módja miatt törölték a nemrég indult HBO Max kínálatából az Elfújta a szél-t – számolt be róla többek között a BBC. A streamingszolgáltató a hírek szerint több kritikát kapott, ezután döntött az 1939-es filmklasszikus letiltása mellett. Hozzátéve azért, hogy majd vissza fogja azt helyezni, csak már a „történelmi kontextus” megmagyarázásával.

Az HBO Max szerint a Victor Fleming rendezte film „a kora terméke volt”, olyan „etnikai és faji előítéleteket ábrázolt, amik helytelenek voltak akkor és helytelenek ma is”. A figyelmeztetés több ponton szó szerint megegyezik azzal, amivel korábban az Amazon Prime Instant Video a Tom & Jerry rajzfilmsorozatot látta el. Ott az volt a baj, ahogy egy fekete bejárónőt ábrázoltak.

Ahogy a BBC kitér rá, a Margaret Mitchell regényén alapuló, az amerikai polgárháború közben és után játszódó filmet többen támadták már az előző években is. A politikailag korrekt ábrázolásmódhoz ragaszkodó megszólalók sérelmezik, ahogy az 1939-es film bemutatott több rabszolgaként dolgoztatott karaktert. Ők a történet szerint elégedettek voltak a helyzetükkel, és a rabszolgaság eltörlése után is lojálisak maradtak korábbi tulajdonosaikhoz.

Az Elfújta a szél annak idején tíz Oscar-díjat nyert, köztük Hattie McDaniel elismerésével. Ő volt az első fekete színésznő, akit jelöltek az elismerésre.

Mindez azonban nem hatotta meg John Ridley forgatókönyvírót, aki a héten a Los Angeles Timesban ment neki a filmnek. Szerinte az a háború előtti Dél magasztalása, egyben „fájdalmas sztereotípiákat örökít tovább a színes bőrű emberekről.” A 12 év rabszolgaság írója szerint Hollywood legjobb tehetségei fogtak össze, hogy egy sosemvolt történelmet romanticizáljanak. Ridley ezért követelte, hogy töröljék a produkciót az HBO Max kínálatából.

A szolgáltató rögtön meg is hátrált, és azt állította, „felelőtlenség” lenne a platformon tartani a filmet anélkül, hogy „elmagyarázzák és elítéljék annak rasszista ábrázolásmódját.”

A Disney+ eközben ugyancsak azt közölte feliratkozóival, hogy egyes régi filmjei (köztük az 1941-es animációs Dumbo) tartalmazhatnak „mára elavult kulturális ábrázolásmódokat”.

A Netflix, a BritBox és a BBC iPlayer szintén nemrég törölte a 2003 és 2006 között futó Angolkák (Little Britain) sorozatot, azzal a felkiáltással, hogy „változnak az idők”. A vígjátéksorozatban különböző etnikumok képviselőit mutatták be kifejezetten szabadon, tabuk nélkül – ez pedig úgy tűnik, ma már kiveri a biztosítékot, hiába űztek gúnyt a sorozatban az előítéletekből. A sorozat egyik alkotója és főszereplője, Matt Lucas 2017-ben szabadkozott is, mondván, ha visszamehetne az időben, nem viccelődne a transzvesztitákkal, és nem játszana fekete karaktereket. „Alapjában véve ma már nem készíteném el ezt a sorozatot. Feldühítené az embereket. Jóval kegyetlenebb komédiát csináltunk, mint amilyet ma előállítanék.”

Idén Lucas már arról beszélt, hogy valamilyen formában szeretné mégis visszahozni a sorozatot, más szellemben készíteni új részeket. A rendező azt állította, erről tárgyalásban van a Netflixszel, de a szolgáltató ezt most cáfolta, és inkább törölte a kétezres évek részeit is. A BritBoxról pedig a készítők egy másik sorozatát, a 2010-2011 között futó Repülj velem!-et (Come fly with me) vették le, hasonló okokra hivatkozva.

Másoknak is önkritikát kellett gyakorolniuk az utóbbi időkben. Így tett a Keith Lemon nevű karakterrel ismertté vált Leigh Francis, aki a kétezres évekbeli Bo' Selecta!-ban szintén fekete bőrű szereplőket keltett életre. Állítása szerint ezt megbánta, és bocsánatot kér érte. A szériában egyébként egyaránt gúnyt űztek olyan hírességekből, mint Michael Jackson, Craig David, Mel B, Kelly Osbourne vagy Elton John, de a jelek szerint fekete emberekből nem lett volna szabad. Akadt azért, aki ezt másként látta. Kritizálta például a lépést a korábbi válogatott labdarúgó, a fekete John Barnes.

Hasonló politikailag korrekt túlkapásokról már több éve hallhatunk. Volt olyan amerikai iskola, amelyik inkább levette az olvasandó könyvek listájáról még Harper Lee rasszizmusellenes regényét, a Ne bántsátok a feketerigót című művet is, csak mert abban felbukkannak a feketékre használt sztereotip megnyilvánulások. A Huckleberry Finn kalandjaitól hasonló okokból váltak meg, miután abban is szerepelnek a „néger”-hez hasonló kifejezések.