Bisztróhangulat a saját konyhánkban

Bisztróhangulat a saját konyhánkban

Két Szerecsen: A mi bisztrónk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pesti Broadway ikonikus helye, a Két Szerecsen Bisztró és Kávéház idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ezt pedig stílusosan egy saját szakácskönyvvel ünneplik meg, amelybe a bisztró klasszikusnak számító receptjeit gyűjtötték össze Öveges Gábor séf segítségével. Az ezredforduló előtt egy ügyvéd, egy televíziós szakember, egy reklámszervező és egy közgazdász gondolt egyet, és a régi grand cafék hangulatát megidéző bisztrót nyitott a főváros szívében, a Nagymező és a Paulay Ede utca sarkán. Nem csak a kávéházi kultúrát szerették volna újraéleszteni, emléket kívántak állítani az egykor itt működő „feketeleves-itatónak” is. Innen az étterem neve: a XVIII. század második felében, amikor a város a Kiskörútig tartott, a mostani Paulay Ede utca helyén, egy sikátorban nyitott meg Pest első kávékimérése. Később erről az üzletről kapta az utca a Két Szerecsen nevet, amit először Szerecsenre majd a századfordulót követően Paulay Edére kereszteltek át.

Megalakulásakor a Két Szerecsen bisztró igazi úttörőnek számított. Itt lehetett először a spanyol tapasok ihlette falatokat kóstolni, vagy munka előtt elfogyasztani egy kiadós reggelit, ebédidőben pedig napi menüt rendelni. A klasszikust a trendivel ötvöző konyha is újszerű volt akkoriban, mára persze mindez természetessé vált. Az elmúlt húsz év alatt a Két Szerecsen kínálata a vendégek igényeihez igazodva bár folyamatosan változott, de ahogy az egyik törzsvendégük oly frappánsan megfogalmazta, a Két Szerecsen a „változatos változatlanságától” olyan különleges. A most megjelent magyar és angol nyelvű receptgyűjtemény, amelynek fotóit Puskás Nóra készítette, sallangmentes és dekoratív egyszerre, mint maga az étterem. Az izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető fogások segítségével otthonukban is bármikor bisztróhangulatot varázsolhatunk. Baráti összejövetelekhez tökéletes választás lehet a garnéla fokhagymás-petrezselymes vajmártásban vagy az édesburgonyás tócsni pácolt lazaccal és snidlinges tejföllel.

Tokány | Magyar Hang

Bőven itt az ideje, hogy eláruljam: a tokánynak alapjában véve semmi köze a húshoz. Vagyis párosíthatók, de magában a tokányban nincs hús.

A Két Szerecsen erőssége egyrészt a házias, másfelől pedig a kozmopolita ételekben rejlik. A hortobágyi töltött tészta a kacsahájtól lesz ízletes, a mustáros szűzpecsenyét a sajtos-tejfölös lángos teszi teljessé. Bravúros párosítás a korianderes tonhaltatár reteksalátával, az édesburgonya-krémleves kecskesajttal és gránátalmával vagy a kacsacomb olajbogyós zöldfűszer-krémmel és paszternákpürével. Az újragondolt klasszikus desszertekkel sem lehet hibázni: a Gundel-palacsinta az arany mazsolától és a fehérbortól, a madártej a bogyós gyümölcsöktől, a pohárban tálalt somlói pedig a diókrémtől lesz igazán váratlan.

Két Szerecsen – A mi bisztrónk. 2018. Agave Könyvek. 5900 Ft.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!