Szakácskönyv lusta séfeknek

Szakácskönyv lusta séfeknek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak, akik szeretnek főzni, vannak, akik nem. És vannak azok, akik szeretnek is főzni, meg nem is, ezért inkább az egyszerűen elkészíthető ételekre specializálódnak. Persze létezik egy másik kör is, amelyik előszeretettel választja inkább az ilyen ételeket: ők azok, akiknek leginkább az okoz fejtörést, hogy kitaláljanak valamit, ami kicsiknek és nagyoknak is ízlik abból a néhány hozzávalóból, ami a hűtőjükben vagy konyhaszekrényükben fellelhető. De ne feledkezzünk meg azokról se, akik egyszerűen lusták ahhoz, hogy összetettebb ételek elkészítésébe fogjanak, viszont örömmel kísérleteznek, ha gyors és látványos sikert ígér a recept.

Nekik írta Jean-Francois Mallet a Simplissime – A világ legegyszerűbb szakácskönyve című művét. E kötetben a szerző olyan recepteket gyűjtött össze, amelyek egyetlen szempillantás alatt elolvashatók, majd néhány mozdulattal elkészíthetők. Az egyszerű hozzávalóknak és az íztársításoknak köszönhetően ínycsiklandó ételeket készíthetünk, sőt el is kápráztathatjuk a környezetünket anélkül, hogy órákat töltenénk a konyhában.

Mi kell ehhez? Mindenekelőtt a nélkülözhetetlen alapanyagok, ilyenek a konzervek, a zöld fűszerek, az olajok, a tészták – és persze a szójaszósz. Kezdő séfeknél sokszor gondot okoz az is, hogy nem tudják, milyen eszközökre lesz szükségük a konyhában. Ami a legegyszerűbb ételek elkészítéséhez feltétlenül szükséges, az nem más, mint egy sütő, egy konyhai robotgép, egy elektromos habverő, egy botmixer és egy turmixgép. Néhány technikát természetesen mindenképpen el kell sajátítanunk, ha változatosan szeretnénk étkezni. Ilyen a tésztafőzés, a vízfürdőben sütés-főzés, amellyel úgy olvaszthatunk vagy süthetünk, illetve főzhetünk meg egy élelmiszert, hogy nem égetjük le. Nem árt emellett, ha megtanulunk pácolni is, ehhez már csak apróbb, bárki által elsajátítható technikák szükségesek, mint a tojás- vagy tejszínhab felverése, a narancs- és citromhámozás, illetve a besűrítés, amelynek révén intenzívebb ízeket és krémesebb állagú ételeket kapunk.

Ha mindezek megvannak, hihetetlenül sokféle finomabbnál finomabb étel elkészítésére leszünk képesek. És itt nem a rántottára és a túrós csuszára kell gondolni! Innentől bármikor megörvendeztethetünk másokat főztünkkel: harapnivalónak pillanatok alatt készíthetünk sajtos csigát leveles tésztából, előételnek karamellizált karfiolkrémlevest, főételnek rokfortos marhasteaket, desszertnek pedig kókuszcsókot – hogy csak néhányat említsünk abból a közel kétszáz egyszerű ételből, amelynek receptjét tartalmazza a könyv.

Nagy erénye a műnek, hogy a receptekhez tökéletesen illeszkednek a fényképek és a leírás. Így a világ legegyszerűbb szakácskönyve valóban olyan egyszerű, mint a svéd bútor összeszerelési útmutatója, a 2–6 fényképpel ábrázolt hozzávalót csupán néhány soros leírás követi. És ami semmiképpen sem mellékes: ha a könyvben leírt egyszerű ételeket főzzük, minimális lesz a mosogatnivalónk. Ennél ideálisabb szakácskönyvet aligha találhatna magának a világ leglustább séfje is.

J.-F. Mallet: Simplissime – A világ legegyszerűbb szakácskönyve.
Ford.: Várhalmi Zsuzsa. Alexandra, 2018. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/39. számában jelent meg, 2019. szeptember 27-én.